USA Today: Kosova rivalizon Pekinin për ndotje të ajrit

0
90

Ndotja e ajrit në këtë komb të vogël është rivale me qytete të mëdha si Pekini, Mumbai dhe Nju Delhi.

Dy termocentrale me qymyr në një milje jashtë kryeqytetit të Obiliqit nxjerrin aromën e djegur të qymyrit gjatë gjithë vitit, me soba me dru duke shtuar tym në përzierje. Këmbësorët në Prishtinë, me 200,000 njerëz, vën  maska kur dalin jashtë gjatë dimrit, transmeton OxygenPress.

“Po të kisha mundësi të largohem për diku tjetër, brenda 24 orëve do të shkoj nga ky vend”, tha Elfete Krasniqi, 27 vjeçe, një banore e Obiliqit. “Djali im, i cili është pothuajse 3 vjeç, nuk mund të shkojë një muaj pa marrë bronkit.”

Kosova, e cila shpalli pavarësinë nga Serbia në 2008, ka rezervën e pestë më të madhe në botë të qymyrit , që konsiderohet si lënda djegëse më e ndotur fosile. Dhe Banka Botërore i ka quajtur termocentralet e thëngjillit të vendit “burimi më i keq i vetëm i ndotjes në Evropë”.

Banorët në Prishtinë nuk dinin se sa e keqe ishte ndotja deri para dy vitesh, kur Ambasada e SHBA filloi të mat cilësinë e ajrit dhe lëshoi të dhënat në kohë reale në internet. Të dhënat regjistruan nivele të rrezikshme të paktën tre herë më të larta se ato që ekspertët e shëndetësisë e konsiderojnë të pranueshme. Banorët tani mund të monitorojnë cilësinë e ajrit të tyre në aplikacionet e smartphone, shkruan OxygenPress.

Fabien Techene, një eksperte e mjedisit  në Prishtinë, tha se të dhënat e ndotjes së ambasadës i japin mundësi njerëzve të kuptojnë “kjo nuk është problem ditor apo problem javësh, është një problem vjetor”.

Ndotja nga termocentralet dhe minierat e linjitit pranë kanë marrë tashmë një taksë për shëndetin e njerëzve, tha Haki Jashari, drejtor i spitalit të vogël në Obiliq.

“Çështja e ndotjes së mjedisit lidhet me sëmundjen tek fëmijët dhe të moshuarit, veçanërisht në sëmundjet kanceroze dhe të frymëmarrjes”, tha ai nga zyra e tij që mbikëqyr një prej termocentraleve të vjetra.

Jashari tha se ka parë mesatarisht tre raste të reja të kancerit çdo muaj gjatë vitit të kaluar. Sëmundje serioze që zakonisht godasin të moshuarit shfaqen në moshën e re dhe të mesme.

“Ndotja e mjedisit është jashtë çdo norme”, tha ai.

Shtresa e trashë e smogut shpesh qëndrojnë pezull mbi Prishtinën gjatë muajve të ftohtë, kur shumica e sistemeve të ngrohjes ndërtimore përdorin thëngjill dhe dru. Makinat dhe autobusët veprojnë me pak ose aspak inspektime të emisioneve, duke kontribuar në haze.

Prishtina ka ndaluar makinat që të hyjnë në qendër të qytetit në janar, kur nivelet e ndotjes së ajrit u bënë të rrezikshme.

Ron Idrizaj, 21 vjeç, ndihmoi të organizojë protesta kundër ndotjes këtë vit. Ai nisi një fushatë të quajtur #Breathe për të nxitur qytetarët për të thirrur për veprim për të përmirësuar ajrin.

“Unë besoj se është një e drejtë e njeriut për të jetuar me ajër që nuk do t’ju vrasë”, tha Idrizaj. Duke e ditur faktin se cilësia e ajrit në Kosovë është më e keqe se në Kinë, për shembull, edhe pse Kosova nuk ka korporata apo gjëra të tjera , mund të ketë ndikim në ndotjen e ajrit “.

Ai tha se ka në plan më shumë protesta.

“Ne duhet të ushtrojmë presion mbi qeverinë dhe komunat në të gjitha kohët e vitit, jo vetëm gjatë dimrit apo vjeshtës,” tha Idrizaj.

Qytete të tjera në Evropë kanë marrë masa drastike për të frenuar ndotjen e ajrit. Parisi u përpoq të shkonte pa makina në ditë të caktuara, por zyrtarët tani duan të ndalojnë makinat e naftës deri në vitin 2025. Stuttgart, Gjermani, po mendon një ndalim të automjeteve me motor nafte nga qendra e qytetit.

Qeveria e Kosovës ka në plan të ndërtojë një termocentral të tretë të linjitit në Obiliq për të zëvendësuar impiantet e thëngjillit të moshuar.

Kjo i kundërshton synimet e grupeve mjedisore lokale për ta transformuar Kosovën në një lider të energjisë së pastër dhe të mos mbështetet në qymyrin si burim i vetëm i energjisë. Një nga grupet kryesore mjedisore të vendit – Konsorciumi i Shoqërisë Civile të Kosovës për Zhvillim të Qëndrueshëm – thekson nevojën e madhe për njerëzit dhe ekonominë për të lëvizur drejt energjisë së qëndrueshme në të ardhmen.

“Ajri është shumë i ndotur këtu dhe … ne nuk dimë se çfarë të bëjmë për këtë”, tha Kastriot Krasniqi, 24 vjeç, një kolektor i biletave të autobusëve nga Obiliqi. “Ka premtime të vazhdueshme që ky vend të jetë më i mirë, por asgjë nuk ndryshon”.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu