Trajtohet njeriu i parë me teknikën e editimit të gjeneve

CRISPR, teknologjia inovative dhe kontradiktore e gjeneve, është përdorur në një pacient me një sëmundje të gjakut.

Kompanitë amerikane dhe ato zvicerane, prapa sipërmarrjes, pretendojnë se janë të parët që përdorin CRISPR-in për një njeri, duke shpërfillur përdorimin e saj në pacientët me kancer në Kinë.

Pacienti i paidentifikuar në spitalin klinik ka beta thalassemia, një gjendje e trashëguar që shfuqizon një gjen të rëndësishëm, duke penguar aftësinë e tyre për të bërë hemoglobinë, e cila është e nevojshme për të nxitur oksigjenin rreth trupit.

Të prekurit e kalojnë jetën e tyre me transfuzione të gjakut për të kompensuar defektin.

Por kompania bioteknike zvicerane CRISPR Therapeutics, e mbështetur nga Vertex Pharmaceuticals e Bostonit, është përpjekur të shërojë sëmundjen duke përdorur teknikën eksperimentale të redaktimit të ADN-së CRISPR për të funksionalizuar gjenin e dëmtuar.

Ata kanë thënë se së shpejti do të bëjnë të njëjtën gjë me një pacient tjetër që ka “anemi të qelizave sickle”, një gjendje e gjakut që shkakton dhimbje torturuese./aslat