Toka po përballet me një periudhë të re të akullnajave

Shkencëtarët që studiojnë akullin e detit në Antarktidë paralajmërojnë se një rritje e akumulimit mund të shkaktojë epokën e ardhshme të akullit.

Simulimet kompjuterike tregojnë se një shpërthim në akull do të ndikojë në oqeane dhe do t’i bllokojë ata nga shkëmbimi i dyoksidit të karbonit me atmosferën.

Kjo është e aftë të shkaktojë një efekt të kundërt të serrës, i cili përfundimisht do të ftohte Tokën dhe do ta dërgonte planetin tonë në një epokë akulli për herë të parë pas dy milionë vjetësh.

Epoka e fundit e madhe e akullit besohet të ketë mbaruar rreth 2.5 milionë vjet më parë gjatë epokës së Pleistocenit.

Që atëherë, akullnajat kanë mbuluar në mënyrë periodike Tokën, por më pas u tërhoqën dhe ekspertët tani janë përcaktuar për të kuptuar procesin pas një epoke akulli – si funksionon dhe çfarë e shkakton atë.

Studimi i fundit u krye nga një ekip në Universitetin e Çikagos që u përpoq të zbulojë dhe kuptojë proceset që krijojnë klimën globale.