Të dhënat më të fundit tregojnë se vaksina zvogëlon bartjen e virusit

Ka “të dhëna të hershme” që tregojnë një reduktim të bartjes së virusit tek njerëzit që kanë marrë një vaksinë të koronavirusit, ka thënë sekretari i shëndetësisë në Mbretëri të Bashkuar.

Matt Hancock tha se pranimet në spital po binin “shumë më shumë” sesa në valën e parë të pandemisë.

Qeveria synon të ofrojë një dozë të parë për të gjithë të rriturit në MB deri në fund të korrikut, me një në tre të rritur tashmë të vaksinuar.

Si pjesë e hartës rrugore, Shëndeti Publik Angli do të publikojë të dhëna të reja mbi ndikimin e vaksinave në ritmet e transmetimit.

Z. Hancock i tha BBC të dielën se ai ishte “absolutisht i kënaqur” me përparimin e shpërndarjes së vaksinave.

Por ai shtoi se ndërsa pranimet në spital po binin, numri i njerëzve në spital – aktualisht rreth 18,000 – ishte ende “shumë i lartë”.

Sekretari i shëndetësisë përsëriti planin e ri të qeverisë për të ofruar një dozë për të rriturit e moshës 50 vjeç e lart dhe ata në nëntë grupet kryesore me përparësi deri në 15 prill, ndjekur nga të gjithë të rriturit deri në fund të korrikut.

Synimi i mëparshëm i qeverisë ishte t’u ofronte të gjithë të rriturve dozën e parë deri në shtator, por Kryeministri ka thënë se ai dëshiron që përhapja të “shkojë më tej dhe më shpejt”.

Z. Johnson ka thënë se kjo do t’u jepte njerëzve të prekshëm mbrojtje “më shpejt” dhe do të ndihmonte për të lehtësuar më tej izolimin në të gjithë vendin.

Izolimi ka zvogëluar rastet më shumë sesa disa besonin se ishte e mundur – dhe tani ka indikacione të hershme që programi i vaksinimit gjithashtu ka një ndikim.

Pavarësisht kësaj, duket se qeveria do të njoftojë një heqje shumë graduale të kufizimeve në Angli të hënën.

Për më tepër, nivele të larta të infeksionit në një kohë kur vaksinat po mblidhen dhe imuniteti po ndërtohet, siguron terrenin e përsosur të shumimit për variante të reja.

Mutacioni mund të jetë i pashmangshëm në planin afatgjatë.

Problemi është se ka kaq shumë të panjohura.

A do të ndihmojë ardhja e pranverës në largimin e virusit? A do të thotë varianti i Mbretërisë së Bashkuar se rihapja e shkollave ka një ndikim të rëndësishëm në nivelet e infeksionit?

Z. Hancock tha se ministrat ishin “të sigurt” se vaksina funksionoi në mënyrë efektive kundër llojit të vjetër të virusit dhe të ashtuquajturës variant Kent.

Sidoqoftë, ai paralajmëroi qeverinë se “nuk kishte ende besim” se doza ishte “aq efektive” kundër variantit të Afrikës së Jugut dhe variantit i cili u shfaq për herë të parë në Brazil, por që gjurmimi i kontakteve të zgjeruara dhe kontrollet më të rrepta të kufirit po ulnin rastet e këtyre varianteve në MB.

Të dhënat e fundit treguan “rreth një duzinë” raste të reja të variantit të Afrikës së Jugut në MB, me një total të përgjithshëm prej rreth 300 rastesh, shtoi Z. Hancock.

Në anën tjetër, Prof. John Edmunds, një anëtar i komisioneve qeveritare Sage dhe Nervtag, i tha Andrew Marr se shpërndarja e vaksinave duhet t’u drejtohet fëmijëve “sa më shpejt që mundemi”.

Eksperti i sëmundjeve infektive tha: “Ne jemi të gjithë në rrezik dhe të gjithë mund të përhapim virusin, dhe kështu derisa të jemi vaksinuar të gjithë – përfshirë këtu fëmijë – atëherë do të ketë rrezik të konsiderueshëm të një ringjalljeje”./BBC