Sot është dita e fëmijëve prematurë

Sot, e gjithë bota feston ditën e fëmijëve prematurë.

17 nëntori thuhet të jetë “dita e ëngjëjve” të lindur para kohe.

Në botë, 1 në 10 fëmijë lind para kohe. Me rritjen e numrit të fëmijëve prematurë, përmirësohet edhe mundësia e tyre për të mbijetuar.

Një fëmijë quhet prematurë nëse lind para javës së 37-të të shtatëzanisë dhe me një peshë më të vogël se 2500 gr.

Cilat janë shkaqet e lindjes prematurë?

Ndër shkaqet më të shpeshta janë: stili i jetesës së nënës, një patologji e mundshme e shtatëzanisë (hipertensioni, patologjitë ushqimore, infeksonet), raca e nënës, pesha trupore, niveli socio-ekonomik, ushqyerja, duhanpirja, shtatëzania binjake, keqformimet uterine, patologjitë e placentës, vuajtja fetale, vonesa në rritjen e fetusit, anomalitë fetale etj./OxygenPress.info