Shqiptari Mustafa Shentop zgjedhet kryetar i Parlamentit në Turqi

Mustafa Shentop është zgjedhur kryetar i ri i parlamentit turk.

Parlamenti të dielën e zgjodhi ligjvënësin e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AK) Mustafa Shentop si kryetar i saj i ri.
Sentop, një ligjvënës nga provincat veri-perëndimore të Tekirdag dhe me prejardhje nga një familje shqiptare, mori 336 vota në raundin e tretë të votimit nga Asambleja e Madhe Kombëtare me 600 vende, njofton Klan Kosova.

Në raundin e tretë të votimit, një minimum prej 301 votash iu nevojiten për të fituar zgjedhjet.

Partia e Lëvizjes Nacionaliste (MHP) e opozitës mbështeti Sentop në zgjedhje, raporton AA.

Duke folur me ligjbërësit pas zgjedhjeve, Sentop falënderoi ligjvënësit për pjesëmarrje në këtë proces.

“Unë do ta kryej detyrën time me drejtësi dhe paanësi dhe me besimin se gjallërohet mirëkuptimi i ndërsjellë,” tha ai.

Kandidati kryesor i Partisë Republikane Popullore (CHP) të opozitës, Engin Altay, mori 124 vota, ndërsa kandidati i Partisë Demokratike të Popullit (HDP), Serpil Kemalbay Pekgozegu, mbajti 46 vota.

Partia AK mban 291 vende në parlament, ndërsa CHP ka 142 vende, HDP 65 vende, MHP 49, Partia IYI 39, Partia Felicity (Saadet) 2, Partia Turke e Punëtorëve 2, Partia Demokratike (PD) 1 dhe Grand Unity Partia (BBP) 1, dhe e pavarur 3.

Ai është diplomuar në bachelor në Fakultetin Juridik të Universitetit të Stambollit dhe mori diploma Master dhe Doktoraturë nga Universiteti Marmara i Stambollit.

Shentop ishte duke shërbyer si zëvendëskryetar i parlamentit që nga zgjedhjet e përgjithshme të 24 qershorit 2018.