Shkencëtarët gjejnë mënyrën për t’i shndërruar mendimet në fjalë përmes kompjuterit

Si mundet një kompjuter të përkthejë mendimet në fjalë të folura?

Një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Kalifornisë kanë zbuluar një copëz të re dhe premtuese të atij mister, dhe rezultati është një model habitës dhe bindës i fjalëve sintetike.

Shkencëtarët krijuan një sistem që përkthen valët e trurit në fjalë, duke u fokusuar në lëvizjet fizike që lidhen me fjalën, në vend se tingujt e fjalëve që përpiqen të komunikohen. Ata gjetën se duke shikuar lëvizjet e synuara të gjuhës, laringut dhe mekanizmave të tjerë të fjalës mundësuan të riprodhonin tingujt e zërit në një mënyrë më të besueshme, sesa përmes përpjekjeve për të përputhur valët e trurit në tingujt e parashikuar të fjalës.

Duke përdorur këtë informacion, ekipi krijoi një program kompjuterik që simulon lëvizjet e një traktati vokal duke u ngjitur në qendrat e të folurit të trurit.

Hidhni një sy një shembulli të këtij lloji të modelimit të fjalës. Ju mund të shihni lidhjen midis fjalëve të folura të parashikuara dhe mënyrës se si këto fjalë formohen nga pjesë të ndryshme të traktit vokal.