Pse na zë gjumi kudo dhe në çdo kohë?

Të bini në gjumë sapo makina, treni apo aeroplani fillon të lëvizë nuk është një shenjë e një personi që ka pushuar mjaftueshëm, thonë ekspertët e gjumit.

Në fakt, është e kundërta.

“Rënia në gjumi kudo dhe në çdo kohë, është një shenjë se nuk po flini sa duhet dhe se po bëni gjumë të shpeshtë por pak” tha Robbins.

“Kjo do të thotë se trupi juaj është aq i lodhur saqë sa herë që ka një moment, do të fillojë të ‘paguajë borxhin’ e gjumit”.

Ju ndiheni të përgjumur për shkak të një ndërtimi të një kimikati të quajtur adenosine në tru, e cila ndodh gjatë gjithë ditës kur ju drejtoheni drejt natës. Fjetja e mjaftueshme e zvogëlon atë kimikat në mënyrë që kur të zgjoheni, nivelet janë më të ulëta dhe ndiheni të freskët.

Por sa më gjatë që të rrini zgjuar dhe sa më pak gjumë të merrni, aq më shumë rriten nivelet tuaja të adenosine-s, duke krijuar atë që quhet ngarkesë gjumi ose borxhe gjumi.