Pse mbulonin njërin sy piratët?

Shumë besime të përbashkëta rreth piratëve, nuk janë të vërteta. Ata nuk ecnin mbi direk, rrallë i groposnin thesaret e tyre, dhe nuk qenë gjithmonë kriminelë. Jeta e një pirati, ishte shpesh më mirë se jeta e shumicës së detarëve tregtarë dhe personelit të tyre në atë kohë.

Megjithatë, një gjë që është e vërtetë për piratët, është se të paktën disa prej tyre kanë mbajtur nga një copë llastiku për të fshehur njërin nga sytë.  Një përgjigje e besueshme, tregon se piratët mund të kenë qenë mjaft të mençur kur kërkohej.

Midis arsyeve të mundshme, një teori e përbashkët është se piratët e mbulonin njëri sy pasi e kishin humbur atë në betejë. Dhe kjo ka kuptim, dhe ndoshta ka pasur shumë piratë të maskuar që mbulonin njërin nga sytë, por disa besojnë se kjo nuk është e mjaftueshme për të shpjeguar përhapjen e këtij zakoni në mesin e pirateve, në krahasim me të tjerët.

Një tjetër hipotezë e kohëve të fundit, është se piratët e përdorën mbulesën e njërit nga sytë për të pështatur pamjen në errësirë.

Prandaj, pamja gjatë natës kërkon një periudhë kohore që të aktivizohet plotësisht. Një arsye e mundshme evolucionare për këtë, është se njerëzit janë kryesisht krijesa të ditura, kështu që të parit tonë duhet të jetë shumë i pranueshëm për nivelet ditore të ndriçimit.

Është dëshmuar shkencërisht, se është e mundur të ruash pamjen e mirë gjatë natës, duke mbuluar ose mbyllur njërin sy. Pilotët e bëjnë këtë edhe sot kur fluturojnë natën. Problemi është se nuk ka asnjë dëshmi historike, që të përmendë përdorimin e mbulesave të syrit në funksion të këtij qëllimi nga piratët, ose luftëtarët e tjerë detarë.

Ideja që piratët mbanin mbulesë në sy për të mbrojtur shikimin e tyre të përshtatur ndaj errësirës, ​​për të luftuar nën kuvertë, është një teori interesante, dhe shkencërisht e besueshme duke pasur parasysh se si funksionojnë sytë. /Bota/OxygenPress.info