Një natë nga netët pa gjumë – Ali Podrimja

Zgjohu Kosovë! Zgjohu nëna ime e dashur,

balli dhe emri im i shkelur,

zgjohu,oj! A po e ndien vajin tim?

A po sheh si ti kam ngulur sytë

mu në zemer, mu në shpirt,

si t`i kam hedhur duart rreth belit

për të përqafuar unë, ashti yt?

Zgjohu,Kosovë!

 

Nga degët e mia të thyera kush po dahet,

këtë cater kush po e le?

Ç`janë këto gjurmë gjaku që po shtohen

nëpër fytyrën tënde,

këto varre e murana qe po sillen vërdallë

rrethë shtëpisë sime?…

Zgjohu, Kosovë! Zgjohu, nëna ime e dashur,

balli dhe emri im i shkelur,

Zgjohu, Kosovë!…

 

Sonte vetëm mbeta e

në derë të oborrit askush s`po me troket,

askush më, thua vdekur jam e harruar

Në këto troje e suka gjaku.

 

Thua më është shkrimbur hisja

e mbyllur dera e konakut…..

Zgjohu, Kosovë, flakë e hershme e ashtit tim

t`pelcitur.

Bota në ty le të kallet!