Një kurë e re për diabetin

0
274

Një koktej i ri i zhvilluar me drogë bën që qelizat që prodhojnë insulinë shumëfishohen – një zbulim që mendohet të jetë një kurë për diabetin, thonë hulumtuesit.

Njerëzit me diabet kanë një mungesë të beta-qelizave, të cilat bëjnë insulinë. Pa insulinë të mjaftueshme, ata nuk janë në gjendje të përpunojnë siç duhet glukozën.

Ekipi nga Shkolla e Mjekësisë Icahn në Spitalin e Malit Sinai në Nju Jork, kishte zbuluar tashmë se një drogë e quajtur harmine mund të përplasë qelizat e pankreasit për të bërë 10 herë më shumë qeliza beta që prodhojnë insulinë në ditë.

Për më tepër, kur harmina u dha në kombinim me një ilaç të dytë – zakonisht të përdorur për të rritur rritjen e kockave – 40 herë më shumë qeliza beta formuan në  një ditë.

Droga është eksperimentale dhe në fazat e hershme të testimit, por studiuesit mendojnë se efekti i saj i fuqishëm në qelizat që prodhojnë insulinë mund të jetë një ndërrues i lojërave në trajtimin e diabetit të tipit 1 dhe tipit 2.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, 30.3 milionë amerikanë – rreth 9.4 përqind e popullsisë – vuajnë nga diabeti.

Një tjetër vlerësohet 84 milionë jetojnë me prediabete, një kusht që mund të çojë në diabetin e tipit 2 brenda pesë viteve nëse nuk trajtohet.

Diabeti ndodh kur ka shumë pak qeliza beta në pankreas për të prodhuar insulinë ose kur prodhojnë shumë pak insulinë, hormoni i nevojshëm për të marrë glukozë nga qarkullimi i gjakut në qeliza.

Kur nuk trajtohet, diabeti mund të rezultojë në komplikime të rënda shëndetësore siç janë dëmtimi i veshkave, dëmtimi i syve, sëmundjet e zemrës, goditja dhe humbja e shikimit.

Humbja e beta-qelizave ka qenë e lidhur me shkaktimin e diabetit të tipit 1, në të cilin sistemi imunitar gabimisht identifikon qelizat beta si pushtues dhe i shkatërron ato.

Kohët e fundit, shkencëtarët kanë zbuluar se të paturit e një numri të mangët të qelizave beta funksionale mund të kontribuojnë në zhvillimin e diabetit të tipit 2.

Sipas autorit kryesor Dr Andreë Steëart, drejtor i Institutit të Shëndoshësisë dhe Metabolizmit të Diabetes Mount Sinai, nuk ka drogë në dispozicion të diabetit rigjeneron qelizat beta në pacientët me këtë gjendje.

Studimi aktual është një vazhdim i punës së kaluar të bërë nga Dr Steëart dhe ekipi i tij.

Në vitin 2015, ata botuan një studim i cili zbuloi se një drogë e quajtur harmine – e gjetur në hardhinë ayahuasca – ndihmoi në prodhimin e qelizave të reja beta të njeriut të rritur në nivele të ulëta.

Një studim i dytë i botuar në vitin 2017 zbuloi anomalitë gjenetike në insulinomat, tumoret e pankreasit që rrjedhin nga qelizat beta dhe sekretojnë insulinën.

Studiuesit zbuluan se tumoret kishin një ‘recetë gjenetike’ se si të rigjeneronin qelizat beta.

Në studimin aktual, ekipi identifikoi një klasë të dytë të barnave që shkakton qelizat beta të njeriut të përsëriten shpejt kur jepen në kombinim me harmine.

Pa ndërhyrje të drogës, qelizat beta përsëriten me një mesatare prej 0.2 për qind në ditë.

Kur administrohet harmine, shkalla është dy për qind në ditë. Por kur harmine është dhënë në kombinim me drogën e re, kjo normë rritet në mes të pesë dhe tetë për qind në ditë.

“Ne jemi shumë të ngazëllyer për këtë vëzhgim të ri sepse për herë të parë ne jemi në gjendje të shohim normat e replikimit të qelizave beta të qelizave njerëzore që janë të mjaftueshme për të rimbushur masën beta qelizore në qeniet njerëzore”, tha Dr Steëart.

“Ne kemi zbuluar një kombinim të drogës që i bën qelizat beta të rigjenerohen me ritme që janë të përshtatshme për trajtim. Pengesa tjetër e madhe është të kuptojmë se si t’i dorëzojmë drejtpërdrejt në pankreas. ‘

Megjithatë, Dr Steëart thotë se një sfidë është se ky kombinim i drogës ka efekte në organet e tjera, edhe pse ai nuk ka specifikuar se cilat janë këto efekte.

“Ne tani duhet të zhvillojmë metoda për t’i dhënë këto barna në mënyrë specifike në qelizën beta në njerëzit”, tha ai.

“Ne kemi paketat për të ofruar, por tani ne kemi nevojë për një sistem ndërlidhës për t’i dorëzuar ato në adresën e saktë të qelizave beta”./OxygenPress.info