Ngjarjet kryesore të 9 nëntorit

1848 – Revolucionari gjerman Robert Blum, German ekzekutohet në Vienë.

 

1921 – Albert Einstein shpërblehet me Çmimin Noble për punën e tijë me efektin fotoelektrik.

 

1924 – Gjenocidi në Shahoviq[1]

 

1953 – Kamboxhia pavarësohet nga Franca.

 

1960 – Robert McNamara emërohet president i kompanisë Ford Motor Co..

 

1965 – Punonjësi katolik Roger Allen LaPorte në shenjë proteste kundër luftës në Vietnam i vë zjarrin vetes para ndërtesës së Kombeve të Bashkuara.

 

1971 – John List, kontabilistnga Westfield, New Jersey vret nënën, gruan dhe tre fëmijët e tijë dhe pastaj për 18 vite fshihet nën identiet tjetër.

 

1985 – Garry Kasparov u bë shahisti më i ri kampion botërorë duke mundur shahistin vendas Anatoly Karpov.

 

1989 – Muri i Berlinit midis Berlinit lindor dhe perëndimor ishte shembur, me gëzim dhe pa gjakderdhje. Atë ditë, Qeveria e Gjermanisë Lindore kishte njoftuar qytetarët se mund të vizitonin Gjermaninë Perëndimore. (foto)

 

1993 – Stari most, në Mostar ndërtuar në vitin 1566, shkatërrohet pas disa ditëve bombardimi.

 

1994 – U zbulua elementi kimik Darmstadtium.

 

Lindje

 

1913 – Hedy Lamarr, aktore amerikane e filmit.

 

1929 – Imre Kertész, letrar britanez me prejardhje hungareze fitues i çmimit Nobel per letërsi.

 

  1. – Ivan Turgenjev, ruski književnik († 1883.)

 

  1. – Milan Šufflay, politikan kroat († 1931.)

 

  1. – Carl Sagan, astronom amrikan, astrobiolog († 1996.)

 

1974 – Alessandro Del Piero,futbollis italian

 

ngjarje

 

1941 – themelimi i partise komuniste shqipetare (pksh)

 

Vdekje

 

1952 – Chaim Weizmann, kimist izraelit

 

1953 – Dylan Thomas,shkrimtar anglez

 

1970 – Charles de Gaulle, politikan dhe gjeneral francez

 

1991 – Yves Montand, aktor filmi francez