NASA synon të kthehet në Hënë me 12 eksperimente të reja

Pas 50 vjetësh të uljes historike të ”Apollo 11”, NASA synon të kthehet në Hënë me 12 eksperimente të reja.

Eksperimentet e reja janë pjesë e një programi më të gjerë të NASA-s, këtë herë për të qëndruar atje dhe për ta përdorur Hënën si një trampolinë për një udhëtim më të largët dhe ambicioz, atë drejt planetit Mars.

“Afërsia e Hënës me Tokën e bën atë një pikë të vlefshme fillestare për eksplorimin njerëzor”, tha shefi ekzekutiv i NASA-s, Jim Bridenstine.

Agjencia amerikane e hapësirës ka në plan të ndërtojë një stacion hapësirë ​​ rreth Hënës, ”Lunar Gateway”.

“Hëna ka, në fakt, një vlerë shkencore dhe një potencial të madh për prodhimin e burimeve të vlefshme të tilla si ujë dhe oksigjen,” shtoi Bridenstine.

Eksperimentet do të shkojnë nga studimi i rrezatimit në sipërfaqen e Hënës në përbërjen e Tokës, nga analiza e sasisë së hidrogjenit tek studimi i atmosferës hënore dhe fushës magnetike./alsat