Mësoni çka shkakton gjumi i tepërt

Sasia e rekomanduar e gjumit për të rritur është gjashtë deri në tetë orë. Nëse fleni më shumë se kaq orë, është rrezik për vdekje ose për sëmundje kardiovaskulare, thotë një studim i botuar të mërkurën në Journal European Heart.

Duke parë të dhënat nga 21 shtete, në shtatë rajone, ekipi hulumtues zbuloi se njerëzit që flenë më shumë se kufiri i sipërm i rekomanduar prej tetë orëve rrit rrezikun e ngjarjeve të mëdha kardiovaskulare, si goditja e zemrës, si dhe vdekja deri në 41 %.

Gratë që janë burime të hershme kanë rrezik më të ulët të kancerit të gjirit, thotë studimi i ri.

Ekipi, i udhëhequr nga Chuangshi Wang, Ph.D. një student në McMaster dhe Pekin Union Medical College në Kinë, gjithashtu identifikuan një rrezik në rritje.

Studimet e mëparshme në këtë temë u zhvilluan kryesisht në Amerikën e Veriut, Evropë dhe Japoni. Studimi i ri sjell një pamje globale.

Por gjetjet janë vëzhguese, që do të thotë se shkaku i kësaj mbetet i panjohur.

“Megjithëse gjetjet ishin shumë interesante, ato nuk provuan shkakun dhe efektin”, tha Julie Ward, një infermiere e lartë kardiake në Fondacionin Britanik të Zemrës, i cili nuk ishte përfshirë në studim.

Duke pasur më pak gjumë – nën gjashtë orë – u tregua gjithashtu se këto rreziqe u rritën me 9% krahasuar me njerëzit që flinin për gjashtë deri në tetë orë të rekomanduara, por kjo gjetje nuk konsiderohej statistikisht e rëndësishme nga ekipi.

Në vitin 2014, 35.2% e të rriturve amerikanë raportuan se nuk kishin gjumë të mjaftueshëm me më pak se shtatë orë në natë, sipas CDC.

Studimi kërkoi 116,632 të rritur në moshën 35 dhe 70 vjeç nga 21 vende rreth zakoneve të tyre të gjumit. Pjesëmarrësit pastaj u përcjellën mbi një mesatare prej 7.8 vjetësh.

Ekipi zbuloi se për çdo 1.000 njerëz që flinin gjashtë deri në tetë orë në natë, 7.8 u zhvillua sëmundje kardiovaskulare ose kanë vdekur çdo vit. Kjo u rrit në 9.4 në njerëz që flinin gjashtë ose më pak orë në natë.

Francesco Cappuccio, profesor i mjekësisë kardiovaskulare dhe epidemiologjisë në Universitetin Warwick, i cili nuk ishte përfshirë në këtë studim, ka bërë disa studime mbi gjumin dhe efektin e saj në shëndetin tonë. Ai thotë se mungesa e gjumit është “patjetër e lidhur me një rrezik të vdekjes”.

“Nëse fle pak për një kohë të gjatë, ju jeni më të prirur për të zhvilluar sëmundje kronike,” tha Cappuccio, duke shtuar se ka mundësi të rrisë presionin e lartë të gjakut, obezitetin dhe diabetin.

Është shumë e rëndësishme të theksohet se ka disa gjëra shumë të thjeshta që mund të bëni për t’ju ndihmuar të fle më mirë natën, “tha Ward, duke këshilluar njerëzit që të shmangin kafeinën në pasdite ose në mbrëmje, si dhe alkool dhe nikotinë, të cilat mund prishin modelet e gjumit. Ushtrimi dhe një dietë e ekuilibruar mund të ndihmojnë, shtoi ajo.