Mësoni arsyet pse duhet të hani djegës

Ushqimi i djegës nuk është aspak për të gjithë. Në disa njerëz shkakton të ashtuquajturën zbaticë acidike nga lukthu, si dhe acarim i traktit digjestiv nëse kanë ndonjë sëmundje të lukthut ose të zorrëve (gastrit, ulcerat, etj.

Megjithatë, ajo gjithashtu ka përfitime të rëndësishme shëndetësore:

1) Kjo përshpejton metabolizmin

Ushqimet djegës si specat, përmbajnë një përbërës aktiv të quajtur capsaicin, i cili përshpejton metabolizmin dhe ka veti të analgetikë (ndihmon në dhimbje koke të dobëta etj.). Ky përbërës është gjetur edhe në erëzat më pak djegës të tillë si shafran i Indisë dhe kim.

2) Redukton dëshirën për të ëmbëlsira

Ushqimi djegës vepron si një pastë dhëmbësh, sepse e keni hasur që pasi që t’i lani dhëmbët, ushqimet e ëmbla më nuk mund t’i hani.

3) Zvogëlon inflamacionin

Inflamacioni, ndezjet shkaktohen nga sëmundje të shumta (serioze), dhe capsaicina ka tipare të fuqishme anti-inflamatore. Ndër të tjera, ai redukton efektet e LDL (keq) kolesterolit.

4) Përmirëson sistemin imunitar

Melmesat dhe ushqimet djegëse përmbajnë antioksidantë dhe kanë veti antimikrobike që na mbrojnë nga bakteret.

5) Mund të ju rritet epshi

Ushqimet djegëse rritin testosteronin, një hormon që lidhet ngusht me epshin.

6) Ndihmon në zbrazjen e zorrëve rregullisht

Pirja e ujit gjatë ngrënies së ushqimeve djegëse ndihmon për të bërë shkarkimin e rregullt të zorrëve.

7) Mund të ulë simptomat e depresionit

Ky ushqim liron serotonin në tru, i cili ndihmon në përmirësimin e gjendjes shpirtërore, dhe kështu të zvogëlojë simptomat e depresionit.