Mësoni arsyen pse mësuesit vuajnë më shumë nga stresi

Me rritjen e numrit të nxënësve, mungesën e numrit të të trajnuarve dhe më shumë mësues që po largohen herët nga profesioni i tyre, ekspertët paralajmëruan se ka nevojë urgjente për të siguruar që ka mjaft mësues.

Një në pesë mësues ndihet i tensionuar për punën e tij në shumicën e kohës, krahasuar me një në tetë punëtorë në profesione të ngjashme.

Një përfundim të këtillë e ka dhënë analiza e bërë nga Fondacioni Kombëtar për Hulumtime Arsimore në Angli.

Analiza gjithashtu zbuloi se numri i mësuesve të trajnuar jashtë shtetit ose i atyre të cilët janë rikthyer në profesion nuk është rritur pavarësisht përpjekjeve të qeverisë për të inkurajuar një lëvizje të tillë në shkollat ​​britanike.

Rekrutimi i mësuësve nga vendet në Zonën Ekonomike Evropiane, sipas analizës, është në rënie, ndoshta si rezultat i Brexit.

Puna intensive që bëjnë mësuesit i bën ata të kenë një ekuilibër më të dobët në punë dhe në jetë. E tëra kjo pastaj ndikon që ata të kenë nivele më të larta të stresit.

Dy nga pesë mësues (41 përqind) janë të pakënaqur me sasinë e kohës së lirë, krahasuar me 32 përqind të profesionistëve të ngjashëm.

Reduktimi i ngarkesës së punës së mësuesve do të zvogëlonte numrin e mësuesve që largoheshin nga profesioni, sugjeron raporti.

Jack Ëorth, bashkëautor i raportit, tha se shkollat në Angli janë duke u përballur me sfidën e rekrutimit të mësuesve, e njëkohësisht me mbajtjen e tyre në punë.

“Mbështetja, mbështetja dhe vlerësimi i mësuesve është jetësor për të bërë mësimdhënien një zgjedhje tërheqëse dhe të dobishme për karrierë”, tha ai.

“Për ta bërë këtë, ekziston një nevojë e qartë për të përmirësuar kushtet e punës së mësuesve, me fokus në bërjen e karrierës mësimore më të menaxhueshme dhe të qëndrueshme”.

Mbi gjysma e mësuesve të rinj nuk planifikojnë të vazhdojnë me mësimdhënien, pasi që kjo e fundit siç thonë ata po u ndikon në shëndetin mendor.

“Sfida e furnizimit të mësuesve do të vazhdojë të rritet, veçanërisht në shkollat ​​e mesme, përveç nëse merret masa urgjente”, thuhet në raport.

Mary Bousted, sekretar i përgjithshëm i Bashkimit Kombëtar të Arsimit deklaroi se arsyet që aq shumë mësues largohen nga profesioni, nuk janë më një mister.

“Kur përballen me ngarkesa të pamundura pune, llogaridhënie të pafundme, trazira të testimit të kulturës së testimit dhe marrëveshje të paguara me pagë ose pa fonde vit pas viti, është shumë e zakonshme që mësuesit e mirë të largohen nga profesioni”.