“Më mirë të bleni një gjevrek se të dërgoni në shtëpi proshutë”

Sipas organizatës  për të drejtat e kafshëve, PETA, idetë e rrahjes së një kali të vdekur ose marrjes së demit nga brirët, mund të krahasohen me gjuhën homofobike dhe raciste.

“Ashtu si u bë e papranueshme përdorimi i gjuhës raciste, homofobike ose aftiste, frazat që shprehin mizorinë për kafshët duhet  të zhduken sa më shumë, dhe  njerëzit duhet  të fillojnë të vlerësojnë kafshët për atë që janë” duke sjellë në shtëpi gjevrek  “në vend të proshutë,” tha PETA  në Twitter, transmeton OxygenPress.

Grupi  në  Tëitter të martën, kanë  ofruar një grafik që tregon disa alternativa të mundshme për shprehjet e lidhura me mishin.

Në vend që të “vrasin dy zogj me një gur” thonë “ushqeni dy zogj me një kuti”.

Mesazhi i PETA-s vjen pasi një akademik me qendër në Mbretërinë e Bashkuar argumentoi muajin e kaluar se një ndërgjegjësim më i madh i çështjeve vegan mund të çojë në mënyra të reja të shprehjes.

“Metafora që përfshin mishin mund të fitojë një intensitet në rritje nëse vrasja e kafshëve për ushqim bëhet më pak e pranueshme nga shoqëria”, shkroi në bisedën Shpërndarja Z. Hamzah e Universitetit Sëansea.

“Nëse veganizmi na detyron të përballojmë realitetin e origjinës së ushqimit, atëherë kjo vetëdije e shtuar do të pasqyrohet padyshim në gjuhën dhe letërsinë tonë”.

Sistemi ligjor tashmë po i përmbahet temës. Këtë javë u njoftua se një gjykatë britaneze për punësim do të vendosë nëse veganizmi etik është një “besim filozofik” që duhet të ofrohet mbrojtja e njëjtë si feja.