Libër për ngjyrosje Mandala për gratë në internet. Modelet e ngjyrosjes interesante “antistress”

Mandala është një simbol i shenjtë që mund të ndihmojë një person të afrohet me atë që dëshiron. Ai vepron nga meditimi gjatë ngjyrosjes dhe plotësimit të vetëdijes në një mënyrë pozitive.

Mandala –fjalë e pazakontë që tregon emrin e një modeli gjeometrik. Ky vizatim nuk është i thjeshtë dhe paraqet matricë gjeometrike.Nëse përktheni fjalë për fjalë fjalën “mandala”, atëherë ajo qëndron për “rreth” ose “rreth”. Në fakt, është: një mandala është një shesh i gdhendur në një rreth dhe i zbukuruar me shumë figura dekorative, si dhe modele.

Çdo vizatim i vendosur në mandala, të gjitha figurat dhe zbukurimet janë të vendosura. në mënyrë simetrike me njëra-tjetrën.

Është interesante të dihet se në Lindje kjo vizatim është shumë e shenjtë. E njeh atë budizmi dhe Hinduizmi.Për më tepër, për të vizatuar një mandalë, është e nevojshme të vëzhgoni një ritual të caktuar. Murgjit e vizatojnë atë dhe shohin në imazh jo vetëm një vizatim, por një të vërtetë objekt adhurimie cila, me gjithë bukurinë dhe thellësinë e saj, simbolizon universin dhe kozmosin.

Një person të cilit është një kulturë dhe besim i tillë është i huaj nuk mund ta kuptojë: pse, a keni nevojë për një mandala? Përgjigja është e thjeshtë: kjo shifër lejon hapni nënndërgjegjeshëm.Mandala e shenjtë është e aftë për të vendosur harmoninë midis njeriut dhe natyrës.Sigurisht, për të arritur një rezultat të tillë, ju duhet të largoheni nga njohja e botës së brendshme dhe të jeni një person shpirtëror që di të mendojë.

Patterndo model mandala grumbullohet gjatë krijimit në vetvete. pozitivenergjia njerëzore.Kjo është arsyeja pse shumë tempuj budistë dhe hinduë janë zbukuruar me mandale. Disa e quajnë mandala “lutje të ngrirë”, sepse është në gjendje të shprehë bota e brendshme e njeriut në kohën e vizatimit.

Si të ngjyrosni mandalat dhe më mirë?

Mandala është gjithmonë imazh me ngjyra.Një përjashtim në këtë rast mund të aplikohet në trup me ngjyra të zeza. Nëse flasim për mandale të vërteta, vlen të përmendet se në origjinal ato pikturohen nga murgjit me rërë me ngjyranë një sipërfaqe të sheshtë për dy muaj. Këtë proces ata kanë nevojë vetëm si mjet meditim.Pasi fotografia e vogël është gati, ajo thjesht hidhet në ajër dhe vendoset e re.

Nuk ka rëndësi se çfarë synimesh ndiqni kur vizatoni një mandalë. Gjëja kryesore është di ta bësh ashtu si duhet. Imazh i shenjtë gjithnjë shumëngjyrësh.Për këtë arsye, do të vini në dispozicion çdo mjet shkrimi shkrimi me ngjyra të ndryshme:

 • lapsa
 • stilolapsa
 • stilolapsa xhel
 • doreza vaji
 • stilolapsa të ndjerë
 • çdo bojë
 • oxhakë (stilolapsa me majë të ndezur me majën më të mirë nga 0,1 mm)
 • fastografs (stilolapsa me tub boje)

Nuk është e vështirë të vizatoni një mandala edhe me ndihmën e një programi kompjuterik të veçantë, nëse keni njohuri të caktuara për aftësinë për të zotëruar një tabletë grafike ose miu.


  mandala e rërës

Kuptimi i ngjyrave në mandala, si të ngjyrosni figurën?

Në vizatimin e një mandala, ju jeni i lirë përdorni absolutisht çdo ngjyrë.Vlen të theksohen nuancat më të njohura, pasi që më shpesh ato kanë një kuptim të caktuar:

 • e kuqe –ngjyra e gjakut, ngjyra e mbijetesës, dashuria dhe pasioni
 • e zezë –ngjyra e errësirës, \u200b\u200bvdekjes, dëshpërimit, rrezikut
 • e verdhë –simbolizon mirëqenien, gëzimin, lumturinë
 • portokalli –ambiciozitet, emocionalitet, debat
 • blu –simbolizon burimin e jetës, ujin dhe qiellin
 • blu –mistik, mister, konflikt, intuitë, frikë
 • jeshile –mbështetje, mirëkuptim, dëshirë për të ndihmuar
 • jeshile e lehte –fushë e dobët energjetike
 • vjollcë –varësia emocionale
 • jargavan –shqetësimet, eksitimi, mirëqenia

Ngjyrosja e mandalës vijon nga mesi i figurës dhe gradualisht arrin në skaj. Kështu që fotografia do të dalë organike dhe nuk do të prishë pëllëmbën tuaj.


  vizatim mandala me stilolapsa të ndjerë – të ndritshme dhe të bukura

Mandala për përmbushjen e një dëshire është shumë e fortë: foto për t’u ngjyrosur

Të gjitha mandalat mund të ndahen në disa specie: për përmbushjen e dëshirave, për tërheqjen e parave, për lumturinë etj. Zgjidhni modelin e saktë të ngjyrosjes që ju nevojiten aktualisht. lloj meditimi dhe reflektimi i qëllimeve tuaja gjatë ngjyrosjeskjo do t’ju ndihmojë të përmbushni dëshirat tuaja sa më shpejt të jetë e mundur dhe do t’ju vendosë të jeni më të sigurt në veten tuaj.

Modelet e ngjyrosjes Mandala për plotësimin e dëshirave:


  ngjyrosje e mandalës numër 1

  ngjyrosje e mandalës numër 2   ngjyrosje e mandalës numër 3

Mandala për tërheqjen e parave dhe mirëqenies materiale: foto për t’u ngjyrosur

Nuk është sekret se dikush dëshiron të përmbushë dëshirën e tij, ndërsa tjetri dëshiron të tërheqë mirëqenien financiare. Në këtë rast, vjen në shpëtim një mandalë tjetër është mandala e mbledhjes së parave.Cili është sekreti i një imazhi të tillë? Përgjigja është shumë e thjeshtë: gjatë ngjyrosjes ju mund të përqendroni qartë të gjitha mendimet tuaja se si të vini shpejt dhe me efikasitet në mirëqenien tuaj financiare.

Ngjyrosja e mandalave duhet vetëm me shpirt te mire,në mënyrë që vizatimi juaj të mos jetë vetëm i bukur, por gjithashtu të përmbajë vetëm energji pozitive.

Modelet e ngjyrosjes së mandaleve për tërheqjen e parave:


  Mandala për tërheqjen e parave, shablloni numër 1

  Mandala për tërheqjen e parave, shablloni numër 2

Mandala për tërheqjen e parave, shablloni numër 3

Mandalat për harmonizimin e hapësirës: foto për t’u ngjyrosur

Nuk është e pazakontë që një person modern të gjejë harmoni me botën e jashtme.Më shpesh, komplekset, një bollëk problemesh dhe keqkuptimi ndërhyjnë në të. Një mandala magjike do të ndihmojë në krijimin e botës tuaj brenda trupit dhe botës përreth jush. Pajisni vendin tuaj të punës, zgjidhni një shabllon për t’u ngjyrosur dhe përgatitni shumë lapsa me ngjyra.

Mundohuni të përfundoni menjëherë dekorimin, pasi ta keni filluar (në të njëjtën ditë). Mos hiqni dorë nga një punë e tillë dhe mos e hidhni modelin.

Modelet e ngjyrosjes së mandalave për harmoninë:


  Mandala për Modelin Harmoni Nr. 1   Mandala për Modelin Harmoni Nr. 2   Mandala për Modelin Harmoni Nr. 3

Faqja e ngjyrosjes Mandala: antistress

Të ashtuquajturat ngjyrosje antistresi.Parimi i veprimit të tyre është të largojnë një person nga problemet dhe t’i mbështesin ata me terapi interesante të vizatimit dhe transformimit shumëngjyrësh. Ngjyrosja e Mandala funksionon në të njëjtin parim, por aftësitë e saj magjike jo vetëm që relaksojnë shpirtin dhe trupin e njeriut.

Mandala tërheq gjithçka pozitive për një person,  çfarë mund të marrë nga mjedisi.

Modelet për ngjyrosje interesante “antistress”:


  ngjyrosje-antistresë, modeli numër 1

  ngjyrosje-antistresë, modeli numër 2

  ngjyrosje-antistresë, modeli numër 3

Mandala e dashurisë, lumturisë dhe marrëdhënieve, lumturia femërore: foto për t’u ngjyrosur

Mandala e dashurisëkrijuar për të ndihmuar një person të fitojë ndjenja romantike dhe të kuptuarit e një të dashur. Për të pikturuar një mandala të tillë mjeshtërisht dhe ngadalë.Kur punoni me një vizatim, duhet të mendoni vetëm për romancën, marrëdhëniet dhe gjërat e këndshme.

Nëse gjatë ngjyrosjes mandalet e dashurisëdo të jeni në humor të keq ose depresion, nuk mundeni ngarkoni vizatimin tuaj magjik me energji pozitive.

Modelet për ngjyrosjen e mandalës së dashurisë:


  dashuri mandala, model për ngjyrosjen e numrit 1

 dashuri mandala, model për ngjyrosjen e numrit 2

  dashuri mandala, model për ngjyrosjen e numrit 3

Mandala nga vetmia – për dashuri dhe martesë: foto për t’u ngjyrosur

Nuk është sekret se disa gjëra magjike mund të ndikojnë në rezultatin e shumë ngjarjeve. Pra, mandala duket e veçantë “Shtysë”gjë që i jep një personi guximin të kryejë planet e tij.

Mandala e martesës është e aftë grumbullojnë dhe nxjerrin energji pozitivepër burrin, në veçanti – gratë. Një mandalë e tillë është e nevojshme në mënyrë që një grua të mos humbasë vetëbesimin dhe të jetë në gjendje të gjejë lumturi në martesë.

Gëzuar Modelet e Ngjyrosjes së Mandalës Martesore:


  mandala martesore për ngjyrosje, shablloni Nr. 1

  mandala martesore për ngjyrosje, shablloni Nr. 2

  mandala martesore për ngjyrosje, shablloni Nr. 3

Mandala për ngjizjen e një fëmije: libër për t’u ngjyrosur

Adultdo i rritur dëshiron të zgjasë gjininë. Ndonjëherë stresi, problemet shëndetësore dhe negativiteti bëhen pengesë për konceptimin. Vizatimi dhe ngjyrosja e një mandala të veçantë do të ndihmojë mbeteni shtatzënë në mënyrë të sigurtdhe gjeni paqe brenda shpirtit.

Modelet e Ngjyrosjes:


  mandala konceptimi, modeli Nr. 1

  mandala konceptimi, modeli numër 2

  mandala konceptimi, modeli Nr. 3

Mandala për falje: foto për ngjyrosje

Shpesh bota e brendshme e një personi është shumë shqetësuar.Ndodh gjithashtu që qetësia të kufizohet me depresionin dhe apatinë. Një burrë thith veten si një sfungjer sasi e madhe negativitetqë e rrethon çdo ditë. Askush nuk është imun nga fakti se ai mund të bëjë një numër të madh gabimesh, veprimesh të gabuara dhe fyerje.

Ju vetëm mund të rregulloni situatën. duke falur veten dhe pranuar veten.Gjeni një mënyrë për këtë do t’ju ndihmojë mandala magjikee cila, përmes vizatimit dhe ngjyrosjes, do të zbulojë anët më të bukura të shpirtit të një personi dhe do t’i lejojë atij të mendojë për veten e tij.

Falje Modelet e Ngjyrosjes së Mandalës:

  ngjyrosja e mandalës “falje”, shablloni numër 1   ngjyrosja e mandalës “falje”, shablloni numër 2

Mandala për shëndetin dhe shërimin: foto për ngjyrosje.

Edhe mjekët shpesh thonë se shërimi i një personi varet vetëm nga ai dëshira për tu rikuperuar.Kjo teori është larg nga një mit, por një fakt i vërtetuar shkencërisht. Përmirësoni gjendjen tuaj shpirtërore dhe frymëzoni veten për tu rikuperuar ngjyrosje mandala.

Modelet e ngjyrosjes së mandalave për shëndetin:


  modeli i shëndetit të mandalës për ngjyrosjen Nr. 1

  shabllon mandala “shëndeti” për ngjyrosjen Nr. 2

Ngjyrosja e mandaleve për fëmijë.

Parentdo prind duhet të përpiqet nxitni tek fëmija juaj një sens bukurie.Për këtë, më shumë se kurrë, është e dobishme një skemë e thjeshtë ngjyrosjeje e “mandala”, e cila mund të pikturohet së bashku në kohën tuaj të lirë.

Modelet e thjeshta për t’u ngjyrosur:


  mandala për fëmijë, shablloni numër 1

  mandala për fëmijë, shablloni numër 2

  mandala për fëmijë, shablloni numër 3

Ngjyrosja e Mandalave

Mandala nuk ka ndonjë kufizim dhe për këtë arsye mund të ndihmojë një person gjeni ndonjë gjë dhe arrini ndonjë synim.Kjo vlen edhe për harmoninë. Vetëm imagjinoni vizualisht   endrra jotedhe filloni të pikturoni shabllonin.


  ngjyrosja e mandalës “shëndet, humbje peshe”

Faqet e ngjyrosjes – Terapia e Arteve: Mandalat më komplekse

Për ata që kanë një “prekje krijuese” dhe duan detyra që janë më të komplikuara, modelet e ngjyrosjes më të hollësishme për “mandala” vijnë me lehtësi. Mandalet e tilla janë të orientuara drejt   punë e kujdesshme, përqendrimi dhe zhytja në mendimet më të thella.

Modelet komplekse të Mandalës:


  komplekse mandala numër 1 komplekse mandala numër 2

  mandala komplekse numër 3

10 mandale për të sjellë shkëlqim në jetë

Përmirësoni gjendjen shpirtërore dhe lehtësoni gjendje e mendjesjo vetëm ngjyrosja e mandalave do të ndihmojë, por edhe soditja e tyre. Ju duhet të bashkëngjitni imazhin e mandalës në një vend të spikatur në mënyrë që të jetë vazhdimisht ra në fushën tuaj të vizionit.  Mandala “Pasion dhe gëzim” Mandala mbrojtëse për ngjyrosje
mandala e suksesshme afariste

Video: “Muzika dhe mandalat. meditim ”

Nëse nuk keni ditur për një prirje kaq të re popullore si ngjyrosja e mandalave, atëherë në artikullin tonë mund të njiheni me teknikat e krijimit. Gjeni se cilat janë variacionet e këtyre vizatimeve dhe si të ngjyrosni mandalën e zgjedhur, si mund të jetë e dobishme ky proces. Këtu mund të shkarkoni mandalat për ngjyrosje.

Në përgjithësi, natyrisht, është më mirë të krijoni një mandala në tuaj, në instinktin e shpirtit. Jo vetëm që ata mund të thonë shumë për autorin. Për shembull, linjat stereotipike të lëmuara, me onde, qarqet janë më karakteristike për gratë, dhe zigzagët, trekëndëshat, këndet karakterizojnë parimin mashkullor.

Por ndodh që një person nuk mund të fillojë të tërheqë fare: ka një frikë nga një çarçaf i bardhë. Atëherë vetëm kjo e gatshme, me kanole të aplikuara, por jo të pikturuara, mund të vijë në ndihmë të fillestarëve. Ekzistojnë shumë mundësi për boshllëqe të tilla të mandalave: ato mund të gjenden dhe shkarkohen në internet, blihen në dyqanet e shtypura (madje librat për ngjyrosje speciale shiten ku mund të zgjidhni një ose më shumë vizatime sipas shijes tuaj).

Më besoni: ngjyrosja e një mandala është gjithashtu një detyrë shumë e vështirë, është një proces i veçantë që ju mëson të dëgjoni veten, intuitën tuaj, çliron vetëdijen tuaj dhe është gjithashtu një variant i vizatimit meditues.

Si të punoni me mandala për t’u ngjyrosur

Zgjedhja e një mandala për ngjyrosje është hapi i parë drejt vetes: është e rëndësishme të zgjidhni atë që ju përshtatet në një moment të caktuar në kohë, atë që ju pëlqen, tërheq vëmendjen, atë që dëshironi të konsideroni më në detaje, të ngjyrosni. Shtë e rëndësishme të dëgjoni në vetvete këtë bashkëtingëllimë me foton që zgjidhni.

Ngjyrosja e mandalave është një mjet për punë të brendshme.ku procesi në vetvete është i rëndësishëm. Dhe, megjithëse rezultati, si rregull, është gjithashtu i këndshëm për interpretuesin, por nuk duhet të ndërtoni pritshmëri, është më mirë të mësoni të shijoni atë që po ndodh, atëherë mund të gjeni shumë më tepër se sa prisni.

Tradicionalisht, mandala është pikturuar në heshtje të plotë – kjo kërkon përqendrim, por është e vështirë për një person modern në heshtje – shtypet, dhe vendi i përqendrimit është i zënë nga ankthi, eksitimi i pashpjegueshëm. Në këtë rast, mund të ndizni muzikë të qetë dhe të qetë për sfondin.

Për ngjyrosje, ju mund të përdorni çdo material: lapsa, pastel, ngjyra … Gjëja kryesore është që paleta e ngjyrave është e gjerë dhe nuk kufizon shprehjen tuaj. Zakonisht rekomandohet të grumbullohen të paktën dyzet e tetë hije.

Nuk ka kanone dhe rregulla specifike në pikturimin e një mandala: ju mund të filloni nga qendra, ose mundeni nga skaji, mund të pikturoni në të gjithë pamjen ose të lini disa vende të paprekura, mund të aplikoni rastësisht me ngjyra, ose mund të dilni me një mënyrë të caktuar të ngjyrosjes, gjithçka është në duart e autorit.

Dëgjoje veten

Pra, zgjidhet mandala, krijohet atmosfera përkatëse, paleta me shumë ngjyra është e gatshme. Shikoni këtë mahnitje dhe dëgjoni veten: çfarë ngjyre ju thërret, ju tërheq sytë? Le të fillojmë me të! Ndoshta kjo zgjedhje do t’ju habisë dhe do të duhet të merrni një ngjyrë të preferuar, por besoni impulsit tuaj – nuk është e rastësishme. Atëherë ne ngjyrosim në të njëjtën frymë.

Ndoshta ju do të dëshironi të pikturoni disa herë në disa vende, diku do të ketë ndalesë, do të vijnë kujtime për diçka të harruar për një kohë të gjatë, do të shfaqen imazhe ose ndoshta mendime si: “kindfarë lloj marrëzie do të mbizotërojë? Amfarë jam unë – një fëmijë: të vuaj mbeturina të tilla ?! Unë jam një person serioz! Pse po humbas kohën time të çmuar?! ”, Thjesht shikoni gjithçka që po ndodh brenda jush, le të ndodhë gjithçka, njoftoni dhe lëshoni çdo mendim ndërsa vazhdoni të ngjyroseni. Kjo është punë e brendshme, dhe rezultati si shpërblim nuk do të zgjasë shumë: duke përballuar sulmin e stritotipeve tuaja kritike dhe të brendshme, do të zbuloni diçka të re për veten tuaj, do të ndjeni një botë të gjallë, pa ndërmjetësimin e zakoneve tuaja, ideve. Provojeni!

Megjithatë, ia vlen të përmendet se puna me çdo mandala harmonizohet – kjo është një veçori e vizatimit meditues. Duke ekzaminuar një pamje të pikturuar, jemi në një gjendje ndërgjegjësimi disi të ndryshuar. Nëse jeni të vëmendshëm ndaj vetvetes, atëherë në momente të tilla kuptimet tona më të thella bëhen më të qarta. Dhe është e arritshme për të gjithë, të paktën nëse është interesante – ia vlen të provoni!

Modelet e ngjyrosjes dhe skicat e mandalasve shkarkohen dhe printohen

Mandalat për ngjyrosje. Ngjyrosni meloditë e mandaleve në një mënyrë krijuese dhe aktivizoni nënndërgjegjeshëm. Pse të pikturojmë mandalat. . Metoda të tjera të stimulimit të trurit. Elementi i konstruksionit të tij është një rreth. Koincidon në formë me timon e botës, lule zambak uji, trëndafil, lule mitike mitike. Korespondon me shifrat e mbyllura në një rreth (ose katror), të tilla si një rreth vjetor, rrethi i zodiakut, labirint, dial. Grafema, duke shkaktuar gjendje të caktuara mendore që kontribuojnë në arritjen e soditjes dhe përqendrimit. Një imazh mendor që mund të ndërtohet në imagjinatë, në formën e një diagrami gjeometrik ritual, që përmban një shprehje vizuale të një veti ose vizioni të caktuar profetik.

Mandala krijon një fokus për meditim të thellë. Përfshinë një qendër që nuk është e dukshme. Ai mbështetet përmes përqendrimit të figurave dhe është një vizualizim i pengesave në mënyrën e të kuptuarit të Qendrës. Në tradita të ndryshme shpirtërore dhe ezoterike, mandala përmban një diagram të artit të shenjtë. Ai përmban edhe simbolikën e pavetëdijshme për të porositur një hapësirë \u200b\u200btë caktuar me qëllim të dekorimit ose përdorimit të saj, si dhe dëshirën mistike për një bashkim më të lartë, gjithëpërfshirës. Komponentët kryesorë të mandalës janë format gjeometrike balancuese dhe koncentrike. Mandala tregon një sintezë të strukturës tradicionale dhe interpretim të lirë. Mandala mund të jetë çdo gjë, mund të vizatohet, vizatohet, ndërtohet me rërë, e formuar nga balta ose të përshkruhet në tokë. Mandala shërben si një ritual – hap pas hapi – objekt i përparimit në qendrën e brendshme të njeriut, sepse është i lidhur me idenë e Qendrës. Eachdo mandala i jepet një qëllim i ngjashëm me qëllimin e alkimistëve – ndihmon për të riformuluar gjithçka që shpërndahet rreth boshtit. Rituali i krijimit të një mandala është psikologjikisht dhe shpirtërisht i ngjashëm me kalimin nëpër një labirint. Kjo është imazhi dhe sinteza e dy palëve të kundërshtimeve: diversiteti i jashtëm dhe i brendshëm dhe uniformiteti, difuzioni dhe përqendrimi, diferencimi dhe unifikimi. Mandala, për nga natyra e saj, duhet të kapërcejë rrëmujën. Kjo është një shprehje vizuale plastike e luftës për të arritur rendin, dëshira për ribashkim me qendrën origjinale (jo-hapësinore dhe pa kohë). Në të, antinomitë tejkalohen (gr. Anti-versus + nomos-ligj, d.m.th., një kontradiktë midis dy dispozitave të njohura njësoj të vlefshme). Mandalas caktojnë gjithashtu dhjetë seksionet e Vedave. Mandala u soll në Tibet nga India në shekullin e 8-të nga guru Padmasambhava. Format më komplekse dhe frymëzuese të mandalave zhvillohen në Tibet dhe Indi. Kombinimi i formave në mandala mund të prodhojë një efekt që çon në zbulesë. Shprehja vizuale e diagrameve gjeometrike rituale korrespondojnë me mantras. Në cilindo mandale, gjendja e krijuesit të mandalës është fikse, shprehja individuale e idesë së saj tradicionale është tejkalimi i antinomive, lëvizja në Qendrën e brendshme dhe ribashkimi me të. Mandala është rreptësisht individuale dhe është shprehje e gjendjes mendore të krijuesit. Isshtë e mundur të përdoren mandalat me qëllim të meditimit dhe arritjes së gjendjeve të ndryshuara dhe zbulesës. Një nga mandatet më të mira – mjete për të arritur këto qëllime – sri yantra. Përbën rreth një pike qendrore metafizike që lëshon rrezet e energjisë primordiale. Kjo energji nuk shfaqet (pika qendrore është e padukshme), por fokusohet. Rrethi është një model me nëntë trekëndësha – imazhi i botëve transcendental. 4 prej tyre kanë një majë që tregon lart, dhe 5 – poshtë. Një botë e ndërmjetme ose delikate mbështetet në një halë të trefishtë që rrethon trekëndëshat. Një zambak shumë-petal dhe një rreth i trefishtë plotësojnë këtë paraqitje simbolike të botës shpirtërore. Një rreth i rrumbullakosur me tre rreshta do të thotë orientim në hapësirë \u200b\u200bdhe tregon se bota shpirtërore ekziston brenda materialit. Interpretimi bazohet në faktin se elementët më të lartë janë më afër rrethit. Rrethi brenda sheshit është një strukturë më e zhvilluar sesa sheshi në rreth. Dhe e njëjta marrëdhënie mbetet e vlefshme për trekëndëshin. Lufta midis numrit 3 dhe numrit 4 paraqet luftën midis elementeve qendrore të shpirtit (3) dhe përbërësve periferikë, d.m.th. imazhi i renditjes së jashtme (4). Rrethi i jashtëm kryen një funksion unifikues, duke kapërcyer kontradiktat dhe pasaktësinë e këndeve dhe anëve përmes lëvizjes së tyre të nënkuptuar. Mandala është ndërtuar nga simbole dhe pasqyron një rend të caktuar universal, ku shpesh bota e “dukshme” e pamjeve dhe bota “e padukshme” reflektohen, duke plotësuar reciprokisht njëra-tjetrën. MANDALA është ndoshta një nga format më të vjetra të artit, në të cilin Njeriu kuptoi faktin se bota është shumëplanëshe dhe rreptësisht e rregullt. MANDALA është një lloj karte që në mënyrë gjeometrike përcjell një harmoni të caktuar shumëdimensionale. Mandalat janë shumë të ndryshme. Të gjithë ata janë rreptësisht proporcionalë, kanë një qendër dhe proces të qartë: 1. Origjina nga qendra 2. Zhvillimi me faza nga qendra 3. Kompletimi i formës si tërësia e të gjithë shtegut ku lidhen fillimi dhe mbarimi. Sheshi – simbolizon ligjin e materies, formës. Formulari ka për qëllim të mbajë kufijtë, kornizën, me qëllim ruajtjen e përmbajtjes – përmbajtjen e tij të brendshme. Rrethi është i përmbajtur, i brendshëm. Ky është bilanci. Mandala, si një diagram magjik, ose si një “hartë” e kozmosit, është një rreth i gdhendur në një shesh, i cili nga ana tjetër është përshkruar përsëri në një rreth. Rrethi i jashtëm është Universi, rrethi i brendshëm është fokusi i Zotit ose i ndonjë objekti tjetër të shenjtë (një simbol i asaj që po përpiqeni të arrini). Sheshi është i orientuar në pikat kardinal dhe ka dalje në formë T në secilën anë, të ashtuquajturën portë në Univers. Fusha katrore është e ndarë në katër pjesë. Pjesa e pestë është qendra. Secila prej pjesëve ka ngjyrën e vet: blu, të kuqe, të bardhë, të verdhë, jeshile. Do ngjyrë shoqërohet me një nga pikat kardinal, me një nga shqisat, me një prej formulave për thirrjen e një hyjni. Bota jonë, e cila është një shembull i shkëlqyer i krijimtarisë së Krijuesit, mund të përfaqësohet më së miri si një mandale ideale. Kjo është arsyeja pse parimi i mandalës është baza e shumë formave të artit antik. Sipas sistemit të mandalave, me ekuilibrin e tij karakteristik të elementeve, formave gjeometrike dhe një numri të konsiderueshëm të përbërësve, u ndërtuan skemat e komplekseve të tempujve, altarëve dhe madje edhe planet e qytetit. Struktura e hedhur në këtë mënyrë synon të krijojë një mënyrë të jetës që fillimisht përmban dhe përsërit modelin e strukturës së botës. Lëvizja në mandala fillon nga pjesët e jashtme në qendrën e brendshme. Jashtë, duke kaluar në një rrugë rrethrrotullimi, përmes fazave të njëpasnjëshme, ajo i afrohet qendrës, ashtu si një person që hyn në një tempull duhet të kalojë nëpër disa porta, oborre dhe rrugëkalime, duke iu afruar shenjtërores, duke hedhur mënjanë pjesën e jashtme për të prekur themelet e ekzistencës.