Konsumimi i mishit duhet të ulet

Njerëzit në vendet e pasura do të duhet të kufizojnë   sasinë e mishit dhe të qengjit që hanë, nëse bota do të jetë në gjendje të ushqejë 10 miliardë njerëz, sipas një raporti të ri. Këto shkurtime dhe një sërë masash të tjera janë gjithashtu të nevojshme për të parandaluar ndryshimet klimatike katastrofike, thotë ajo, transmeton OxygenPress.

Më shumë se 50% e ushqimeve do të nevojiten deri në vitin 2050, sipas raportit të Institutit të Burimeve Botërore (ËRI), por emetimet e gazrave serrë nga bujqësia do të duhet të bien në dy të tretat në të njëjtën kohë. Ushqimi shtesë do të duhet të prodhohet pa krijuar tokë të re bujqësore, thotë ajo, përndryshe pyjet e mbetura në botë përballen me shkatërrime. Prodhimi i mishit dhe qumështit përdor 83% të tokës bujqësore dhe prodhon 60% të emetimeve të bujqësisë.

Rritja e sasisë së ushqimit të prodhuar për hektar ishte hapi më kritik, thanë ekspertët, duke ndjekur prerjen e mishit.

“Ne duhet të ndryshojmë mënyrën se si ne prodhojmë dhe konsumojmë ushqim, jo ​​vetëm për arsye mjedisore, por sepse kjo është një çështje ekzistenciale për njerëzit”, tha Janet Ranganathan, zëvendëspresident për shkencë dhe hulumtim në ËRI.

Tim Searchinger, nga Universiteti ËRI dhe Princeton, tha: “Nëse ne u përpoqëm të prodhonim të gjithë ushqimin e nevojshëm në 2050 duke përdorur sistemet e sotme të prodhimit, bota do të duhet të konvertojë pjesën më të madhe të pyjeve të saj të mbetur dhe vetëm bujqësia do të prodhonte pothuajse dy herë emetimet të lejueshme nga të gjitha aktivitetet njerëzore. ”

Raporti i ri, i nisur në takimin e klimës të OKB-së në Katoëice, Poloni, ndjek analiza të tjera shkencore që tregojnë se reduktime të mëdha në ushqimin e mishit janë “esenciale” për të shmangur ndryshimet e rrezikshme klimatike. Një tjetër zbuloi se shmangia e mishit dhe produkteve të qumështit ishte mënyra e vetme më e madhe për të reduktuar ndikimin mjedisor të një individi në planet, nga ngadalësimi i asgjësimit të kafshëve të egra në zonat e vdekura të shërimit në oqeane.

Shmangia e mishit dhe qumështit është ‘mënyra e vetme më e madhe’ për të reduktuar ndikimin tuaj në Tokë

Akademitë shkencore të botës thanë  javën e kaluar se sistemi ushqimor global ishte “i prishur”, duke lënë miliarda njerëz ose nën peshë ose mbi peshë dhe duke përshpejtuar ngrohjen e rrezikshme globale. Një tjetër raport i ri arriti në përfundimin se sistemi ushqimor global kërkonte “transformim radikal” në qoftë se ndryshimet klimatike dhe synimet e zhvillimit duhej përmbushur, duke përfshirë “ndryshimin e gjerë dietetik”.

Pas rritjes së produktivitetit, raporti i ËRI fokusohet në mishin e kafshëve ripërtypëse. Digjimi i gjedhëve dhe deleve prodhon metan, një gaz serioz i fuqishëm. Viçi siguroi 3% të kalorive në dietë të qytetarëve amerikanë por ishte përgjegjës për gjysmën e emetimeve, tha ËRI.

Raporti rekomandon që 2 miliardë njerëz në vende të ndryshme përfshirë SHBA, Rusi dhe Brazil të ulin konsumin e tyre të mishit dhe të qengjit me 40%, duke e kufizuar atë në 1.5 servings në javë mesatarisht. Shumica e qytetarëve të botës do të vazhdojnë të hanë viç relativisht pak në skenarin ËRI.

Por Hakinger tha: “Njerëzit e varfër në botë kanë të drejtë të konsumojnë të paktën pak më shumë.” Zvogëlimi prej 40% është një ulje më e vogël sesa në studimet e tjera. “Ne mendojmë se është një objektiv realist”, tha ai. “Në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë, konsumi i mishit është ulur tashmë me një të tretën nga vitet 1960 deri në ditët e sotme.”

Tobias Baedeker, nga Banka Botërore, tha se fermerët do të kërkonin shumë mbështetje për të bërë ndryshimet e kërkuara, por që ridrejtimi i subvencioneve të mëdha të botës mund të ishte një “ndërrues lojë-lojë”. Subvencionet e më shumë se $ 590bn (£ 460bn) në vit janë dhënë për fermerët në 51 vende, që përfaqësojnë dy të tretat e prodhimit të ushqimit global, sipas OECD. Në SHBA, këto subvencione përgjysmojnë çmimin aktual të viçit, thotë ËRI.

Strategjitë e sofistikuara të marketingut dhe sjelljes që kompanitë ushqimore tashmë përdorën për të ndikuar konsumatorët mund të ndihmojnë në ndryshimin e dietave, tha Ranganathan, ashtu siç mund të nxisnin qeveritë më pak mish në shkolla, spitale dhe institucione të tjera publike.

Ndryshimet e tjera në bujqësi që janë të nevojshme, sipas ËRI, përfshijnë ushqim më të mirë për të reduktuar prodhimin e metanit nga lopët, duke kufizuar biokarburantet e prodhuara nga kulturat ushqimore, duke menaxhuar më mirë plehun dhe plehrat dhe duke shkurtuar përdorimin e energjisë nga makineritë bujqësore. Ajo tha gjithashtu se kërkesa e përgjithshme për ushqim mund të shkurtohet, me politika për të frenuar rritjen e popullsisë të tilla si “përmirësimi i qasjes së grave në arsim dhe kujdes shëndetësor në Afrikë për të përshpejtuar reduktimin vullnetar të niveleve të pjellorisë”.

Raporti i ËRI u nis në samitin e klimës të OKB në Poloni ku pothuajse 200 vende po synojnë të kthejnë në vizionin e prerjes së karbonit të vendosur në Paris në vitin 2015 në realitet. Rritja e shpejtë e veprimeve është një tjetër qëllim kryesor. Veprimi i klimës duhet të rritet pesë herë për të kufizuar ngrohjen në këshilltarët e 1.5C të shkencëtarëve, sipas OKB.