Kjo është arsyeja pse hamë tortë dhe u fryjmë qirinjve për ditëlindje

Një nga traditat që është përhapur në të gjithë botën është torta e ditëlindjes me qirinj të ndezur. Kjo ngjarje një herë në vit ka një origjinë të panjohur, por ka disa teori që mund të shpjegojnë pse vendosim qirinj mbi një tortë dhe cili është kuptimi i fryrjes së tyre.

Bright Side hulumtoi origjinën e mundshme të tortës së ditëlindjes dhe si u krijua zakoni i fryrjes së qirinjve.

Ka histori që thonë se tradita filloi në Gjermani gjatë shekullit të 18-të, për të festuar ditëlindjet e fëmijëve si një mënyrë për të mbrojtur shpirtrat e tyre. Disa të tjerë pohojnë se fryrja e qirinjve vjen nga një kult që lidhet me perëndeshën Artemis, në Greqinë e lashtë, për të përkujtuar lindjen e saj.

Mënyra e festimit të një ditëlindje ka ndryshuar sipas kulturave dhe kohërave. Sidoqoftë, të gjithë kanë një format të ngjashëm që është vendosja e një ose disa qirinjve mbi një tortë. Numri i qirinjve përfaqëson numrin e viteve të jetuara nga personi që ka ditëlindjen, i cili duhet t’i fryjë ato për të përmbushur një dëshirë.

Në të kaluarën, ëmbëlsirat gatuheshin për ditëlindjet e disa personave të caktuar.

Përdorimi i ëmbëlsirave për ditëlindjen ishte i zakonshëm në Romën e Lashtë, por ato u paraqitën në formën e një torte sfungjeri të sheshtë, rrethore. Vetëm në shekullin e 15-të, në Gjermani, furrat e bukës filluan të prodhonin ëmbëlsira me një shtresë për të festuar ditëlindjet e klientëve.

Gjatë shekullit të 17-të, ëmbëlsira me shumë shtresa dhe kremra u shfaqën për njerëzit nga klasat e larta. Pas revolucionit industrial, prodhimi i tyre u përhap në të gjitha klasat shoqërore. Dhe në mesin e shekullit të 19-të, ajo u bë pjesë e festimeve të ditëlindjes në disa vende evropiane.

Fryrja e qirinjve dhe festimet e ditëlindjes ishin ekskluzive për perënditë dhe heronjtë grekë.

Në Egjiptin e lashtë, festat e ditëlindjes ishin ekskluzive për mbretërit. Ky zakon u transferua te Grekët, të cilët festonin ditëlindjet e perëndive të tyre. Festa më e njohur ishte ajo e perëndeshës Artemis. Më vonë, rituali u bë gjithashtu pjesë e festimeve të ditëlindjes së heronjve, fisnikëve dhe aristokratëve grekë.

Rituali i fryrjes së qirinjve mund të shoqërohet me rite të caktuara antike, të cilat përdornin zjarr për të larguar shpirtrat e këqij. Mendohej se këta shpirtra vizitonin njerëzit gjatë ditëlindjeve të tyre, kështu që atyre iu desh t’i argëtonin me gëzim dhe të bënin zhurmë për t’i mbrojtur nga të gjithë shpirtrat e këqij.

Gjermanët filluan të frynin qirinj në ditëlindjet e fëmijëve për të mbrojtur shpirtrat e tyre.

Në Gjermaninë e shekullit të 18-të, zakoni i fryrjes së qirinjve për të festuar ditëlindjet e fëmijëve u bë i përhapur. Sa herë që një fëmijë bëhej një vit më i madh, prindërit përpiqeshin ti mbronin ata nga shpirtrat e këqij.

Fryrja e qirinjve shoqërohet gjithashtu nga besime dhe zakone të tjera.

Në ditët e sotme, në shumë vende si Mbretëria e Bashkuar, Australia dhe Shtetet e Bashkuara, është një traditë të bësh një dëshirë përpara se të frysh qirinjtë. Por që dëshira të plotësohet, personi që ka ditëlindjen duhet t’i shfryjë të gjitha menjëherë.

Përpunimi ose formati i ëmbëlsirave mund të ndryshojë në varësi vendit. Në Kinë, ata përgatisin një simite të bërë me miell dhe grurë që është e mbushur me pastë lotus. Në Kore, ata e zëvendësojnë tortën me supë alga deti. Dhe, në Holandë, ata përgatisin tarta frutash me krem ​​pana.