Insulina orale, ekipi izraelit fillon provat përfundimtare për t’u bërë i pari në botë

Happy mature woman with glucometer checking blood sugar level at home. Woman testing for high blood sugar. Woman holding device for measuring blood sugar

Një kompani izraelite, Oramed Pharmaceuticals, ka filluar testet në fazën përfundimtare të insulinës së saj orale, duke bërë ofertën për t’u bërë e para që e vë produktin në dispozicion në tregun ndërkombëtar.

Produkti filloi tri fazat e provës nën Administratën e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-ve në Kaliforni të hënën, pas 14 vjetësh zhvillimi. Nëse gjithçka shkon mirë, Oramed Pharmaceuticals thotë se pret që diabetikët e tipit 2 të fillojnë të marrin pilulat e tij në pak më shumë se tre vjet, të ndjekur nga diabetikët e tipit 1 pas provave të mëtejshme.

“Insulina nga goja ka potencialin për të përmirësuar jetën e qindra miliona diabetikëve në të gjithë botën,” tha CEO i Oramed, Nadav Kidron për Times of Israel. “Dhe duke përmirësuar trajtimin ajo mund të zvogëlojë ndërlikimet dhe, nga ana tjetër, të ulë koston e trajtimit të diabetikëve.”

Ai tha se teknologjia e dozimit që po përdoret për insulinë ka një potencial “shumë të rëndësishëm” për krijimin e versioneve orale të injeksioneve të tjera mjekësore.

Një kompani indiane, Biocon, po punon gjithashtu për insulinë orale, por ndryshe nga Oramed ajo nuk ka filluar prova të avancuara me FDA, e cila shihet si rruga kryesore drejt tregut ndërkombëtar.

Oramed ka para të mëdha pas inovacionit të saj: Në 2015 ai nënshkroi një marrëveshje licencimi dhe investimi prej 50 milion dollarësh me Hefei Life Science & Technology Park Investments and Development Co. (HLST) të Kinës, një filial i gjigandit kinez të farmacisë Sinopharm, për të drejtat e saj me kapsulë orale insuline në Kinë.

Kidron tha se produkti i tij transporton insulinë atje ku trupi mund ta përdorë atë më së miri – mëlçinë, sesa qarkullimin e gjakut, ku aktualisht shpërndahet.

“Fakti që ne jemi në gjendje ta çojmë pilulën në mëlçi, e cila është pikërisht aty ku nevojitet insulina, është një arritje e madhe,” tha Kidron. “Për gati 100 vjet bota ka kërkuar mënyra për të qenë në gjendje të japë insulinë me gojë. Kjo teknologji mund të jetë një lojë-ndryshuese e vërtetë në mënyrën se si e trajtojmë diabetin. ”