Hawaii me projekt-ligj që ndalon shitjet e cigareve për të gjithë nën moshën 100 vjeçare

“Legjislatura gjen se cigarja konsiderohet si objekti më vdekjeprurës në historinë njerëzore.”

Kështu fillon teksti i një projektligji të ri të paraqitur në Shtëpinë e Shtetit të Hawaii, duke bërë thirrje për një ndalim gradual të shitjeve të cigareve në shtet deri në vitin 2024.

Hawaii ka disa nga ligjet më të kufizuara të cigareve në vend. Tani, ligji i ri parashikon moshën 30 vjeç për blerjen e cigares,  në vitin e ardhshëm, deri në 40, 50 dhe 60 në çdo vit pasues dhe deri në 100 nga 2024, transmeton OxygenPress.

Kjo do të pastronte në mënyrë efektive raftet e cigareve të dyqaneve të Hawaiit, edhe pse turistët mund t’i sillnin ato.

Dhe çuditërisht, Hawaii do t’u ofronte centenarëve mundësinë për të blerë cigare në fund të jetës së tyre – nëse do t’i gjenin.

Richard Creagan, sponsori i projektligjit, i tha CNN se kishte marrë një mendim nga Prokurori i Përgjithshëm se ai ka gjasa të kalojë vrasjen ligjore.

Creagan tha se ka pasur disa rezistenca brenda legjislaturës, por bazuar në sasinë e madhe të vëmendjes kombëtare dhe ndërkombëtare që ai po merrte pas paraqitjes së projektligjit, ai kishte vendosur të “provonte pak më shumë” për ta kaluar këtë seancë. Ai tha se shpresonte që projektligji mund të përfaqësonte një “lojë përfundimtare” për problemin e cigareve dhe se mund të ishte më e lehtë të kalonte faturën në Havai sesa në një shtet kontinent.

“Në kontinent ata kanë më shumë probleme me këtë sepse kanë shtete rreth tyre që po shesin cigare”, tha ai. “Ne nuk kemi ndonjë shtet rreth nesh dhe prandaj mendova se mund të bëhet këtu dhe do të ishte një shembull për pjesën tjetër të kombit dhe botës”.

Creagan, i cili është një mjek i dhomës së emergjencës, i tha Tribunalit Herald në Haëaii: “Në thelb,  kemi një grup të varur shumë – sipas mendimit tim, skllavëruar nga një industri e keqe  – që i ka skllavëruar ato duke projektuar një cigare që është shumë problematike, duke e ditur se është shumë vdekjeprurëse. ”

Ligji federal kërkon që shtetet të vendosin moshën minimale të blerjes së duhanit në moshën 18 vjeçare dhe qeveria e zbaton masën duke mbajtur grante nga FEMA nga shtetet që nuk përputhen. Aktualisht, shumica e shteteve lejojnë 18-vjeçarët të blejnë cigare, dhe katër kanë rritur moshën minimale në 19.