Gratë turke fituan të drejtën për të zgjedhur dhe për t’u zgjedhur në vitin 1930

Grave, të cilat kanë paraprirë në çdo fazë shoqërore të Republikës së re të Turqisë, të drejtat e para politike iu dhanë me ligjin e Qeverisjes Vendore që doli në vitin 1930.

Më pas në vitin 1934 me një projektligj të paraqitur në kuvend nga deputeti i Malatyas, Ismet Inönü, bashkë me 191 shokët e tij deputetë, gruaja turke fitoi të drejtën për t’u zgjedhur deputete.

Në ato vite në Evropë dhe Amerikë gratë nuk i gëzonin ende këto drejta kaq bashkëkohore.

Në Kuvendin e Madh Popullor të Turqisë që u mblodh në 1 mars të vitit 1935 kishte 18 deputete.

Të drejtën për t’u zgjedhur gratë në Francë e kanë fituar në vitin 1944, në Itali në vitin 1945, në Japoni në vitin 1950, ndërsa në Arabinë Saudite në vitin 2011.

Kurse në Zvicër, vend nga i cili Turqia importoi Kodin Civil, të drejtën për t’u zgjedhur gratë nuk e fituan dot deri në vitin 1971./trt/oxygenpress.info