Gjithçka që nuk keni ditur për Detin e Verdhë

Renditet si një nga katër detet me ngjyra. Është ky deti i verdhë, i cili gjendet në Kinë.

Fakte të Detit të Verdhë:

 1. Është një det margjinal ashtu si Deti i Zi. Në thelb është një pjesë e një oqeani që mbetet pjesërisht e mbyllur brenda gadishujve, arkipelagëve dhe ishujve, transmeton OxygenPress.
 2. Një det margjinal si Deti i Verdhë ose Deti i Zi duhet të jetë gjerësisht i hapur ose duhet të jetë ngjitur me një oqean të hapur. Një det margjinor mund ose nuk mund të kufizohet nga kreshtat nëndetëse në katin e detit.
 3. Ajo qëndron midis Gadishullit Korean dhe Kinës kontinentale. Deti i Verdhë është kryesisht pjesa veriore e Detit të Kinës Lindore.

4.Duke përjashtuar Detin Bohai, Deti i Verdhë shkon 600 milje ose 960 kilometra në veri të jugut. Nga lindja në perëndim, ajo është rreth 430 kilometra ose 700 kilometra.

 1. Sa thellë është Deti i Verdhë? Jo shume. Është një det i cekët margjinale me një thellësi mesatare prej 144 ose 44 metra. Përmasa maksimale që arrin në 499 metra ose 152 metra. Cila është vëllimi i Detit të Verdhë? Vëllimi është rreth 4,100 cu. mi. ose 17,000 cu. km. Cila është zona e Detit të Verdhë? Deti ka një sipërfaqe prej 150,000 sq mi. ose 380,000 km katrore.
 2. Si u formua Deti i Verdhë? Shkencëtarët besojnë se deti u formua gjatë periudhës së fundit të akullnajave afër afro 10,000 vjetësh BP (Para Prezencës). Gjatë periudhës së akullnajave, nivelet e detit u rritën në mënyrë dramatike dhe një pjesë e shelfit kontinental ku Deti i Verdhë është ulur sot, u përmbyt nga nivelet në rritje të detit.
 3. Pse është Deti i Verdhë i quajtur Deti i Verdhë? Ju duhet të pyesni nëse Deti i Verdhë është me të vërtetë i verdhë apo jo. Po është e vërtetë. Uji i detit duket pak i verdhë dhe kështu edhe emërtohet.
 4. Lumenjtë që rrjedhin në det bartin sasi të mëdha të baltës dhe rërës. Këto depozita janë pjesërisht përgjegjëse për ngjyrën e verdhë të ujit.
 5. Përveç kësaj, shkencëtarët thonë se shkretëtirat e stuhisë që vijnë nga Gobi Desert vijnë të gjithë rrugën në det dhe për shkak të kësaj, sipërfaqja e ujit e detit kthen verdhë të artë. Kjo shpjegon pse Deti i Verdhë është i Verdhë.
 6. Lumenjtë kryesorë që rrjedhin në Detin e Verdhë janë:

Lumi i Verdhë – aktualisht rrjedh në Detin Bohai, i cili është në thelb gjiri më i thellë. Lumi i Verdhë njihet gjithashtu si Huang He. [Është një lumë në Kinë]

Hai River – gjithashtu rrjedh direkt në Detin Bohai. [Është një lumë në Kinë]

Yalu River – është një lumë që rrjedh midis kufirit të Koresë së Veriut dhe Kinës. Dihet gjithashtu si lumi Amnok.

Lumi Han – është një lumë i madh i Koresë së Jugut dhe i katërti më i gjatë në Gadishullin e përgjithshëm Korean. Është i njohur edhe si Hangang. Para se të derdhet në Detin e Verdhë, ai në fakt bashkohet me lumin Rimjin ose lumin Imjin.

Lumi Taedong – është një lumë i Koresë së Veriut dhe është më i gjati në gadishullin Korean.

 1. Deti i Verdhë ka disa ishuj të mëdhenj dhe të gjitha ato janë të vendosura në Korenë e Jugut. Ishujt janë: Baengnyeongdo, Anmado, Deokjeokdo, Daebudo, Ganghëado, Gageodo, Heuksando, Hauido, Jejudo, Hongdo, Jindo, Muuido, Silmido, Sido, Ëando, Sindo, Yeonpyeongdo dhe Yeongjongdo.
 2. Sa i përket klimës, Deti i Verdhë ka monsoon veriore që fillojnë në nëntor dhe mbaron në mars.
 3. Gjatë dimrave, temperatura mesatare në pjesët jugore të Detit të Verdhë qëndron në rreth 3 ° C ndërsa temperaturat në pjesët veriore zbresin në mesatarisht -10 ° C.
 4. Muajt ​​e verës që zgjasin nga qershori deri në tetor shpesh marrin tifone. Klima është zakonisht e ngrohtë dhe e lagësht gjatë muajve të verës.
 5. Reshjet vjetore ndryshojnë nga veriu në jug. Në veri, ajo është rreth 500 mm ose 20 inç në vit dhe në jug ajo arrin deri në 1000 mm ose 39 inç. Zonat bregdetare me ujë të ftohtë marrin mjegulla të shpeshta. /Facts/OxygenPress.info