Gjithçka që duhet të dini për sklerozën

Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje kronike që sulmon sistemin nervor qendror. Ndikon në tru, palcë kurrizore dhe nerva optike.

Simptomat shkojnë shumë. Në raste më të lehta, mund të ketë mpirje në gjymtyrë. Raste të rënda mund të përfshijnë paralizë ose humbje të shikimit.

Nuk është e mundur të parashikohet se si skleroza e shumëfishtë (MS) do të përparojë në çdo individ.

Mbi 400,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara (SHBA) kanë MS, dhe rreth 10,000 raste të reja janë diagnostikuar çdo vit.

Ajo është dy ose tre herë më e zakonshme tek  gratë sesa tek  meshkujt, dhe diagnoza zakonisht ndodh në mes të moshës 20 dhe 50 vjeç.

Faktet rreth sklerozës

Këtu janë disa pika kyçe rreth sklerozës së shumëfishtë.

 • Skleroza e shumëfishtë ndikon në sistemin nervor qendror.
 • Diagnoza zakonisht ndodh midis moshës 20 dhe 50 vjeç.
 • Është e pamundur të parashikohet se si do të përparojë sëmundja.
 • Simptomet e buta përfshijnë ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirjeje, por raste të rënda mund të përfshijnë humbjen e shikimit dhe paralizën.
 • Nuk ka shërim, por trajtimi mund të lehtësojë simptomat dhe të ndihmojë personin të menaxhojë jetën e përditshme.

Simptomat…

MS prek sistemin nervor qendror, i cili kontrollon të gjitha veprimet në trup. Kur fibrat nervore që mbajnë mesazhe, nga truri janë dëmtuar, simptoma mund të shfaqen në çdo pjesë të trupit.Për disa pacientë, simptomat janë kaq të lehta saqë nuk vërejnë asgjë deri më vonë gjatë sëmundjes. Të tjerët mund të jenë të vetëdijshëm për simptomat e tyre në fazat e hershme.

Simptomat e përgjithshme  janë:

 • dobësi muskulore
 • çrregullime vizuale
 • vështirësitë me bashkërendimin dhe balancimin
 • mpirje dhe ndjesi shpimi, si në “këmbët dhe shigjetat”
 • probleme me të menduarit dhe kujtesën

Efektet e sklerozës së shumifishtë 

Këto mund të çojnë në:

 • Problemet e fshikëzës: Mund të ketë vështirësi në zbrazjen e fshikëzës plotësisht, urinim të shpeshtë, dhe nxitjen e mosmbajtjes.
 • Problemet e zorrëve: Kapsllëku mund të çojë në impaktion fekal, dhe kjo mund të çojë në mosmbajtjeje të zorrëve.
 • Lodhja: Kjo ndikon deri në 90 për qind të pacientëve dhe mund të dëmtojë aftësinë e tyre për të funksionuar në punë ose në shtëpi.
 • Marramendje: Këto janë probleme të përbashkëta, së bashku me vështirësitë me ekuilibrin.
 • Mosfunksionimi seksual: Një humbje e interesit në seks është e zakonshme në të dy meshkujt dhe femrat.
 • Spasticiteti dhe spazma e muskujve: Fibrat nervore të dëmtuara në kurrizin dhe trurin mund të shkaktojnë spazma të dhimbshme të muskujve. Muskujt mund të jenë të ashpër dhe të jenë rezistente ndaj lëvizjes, të njohur si spasticiteti.
 • Tremor: Mund të ketë luhatje të pavullnetshme.
 • Problemet e vizionit: Mund të ketë vizion të dyfishtë ose vizion të paqartë, një humbje të pjesshme ose të plotë të vizionit ose shtrembërim i kuq me ngjyrë të kuqe. Kjo zakonisht prek një sy në një kohë. Inflamacioni i nervit optik mund të shkaktojë dhimbje kur lëviz syri.
 • Ndryshimet e lëvizjes: MS mund të ndryshojë mënyrën se si ecin njerëzit, për shkak të dobësisë së muskujve dhe problemeve me ekuilibrin, marramendjen dhe lodhjen.
 • Ndryshimet emocionale dhe depresioni: Demielinacioni dhe dëmtimet e fibrave nervore në tru mund të shkaktojnë ndryshime emocionale, përveç sfidave të përshtatjes ndaj diagnozës së MS, një çrregullim i paparashikueshëm dhe i paaftë. Hulumtimet kanë lidhur MS me një shans 50 për qind të depresionit.

Simptomat më pak të zakonshme përfshijnë:

 • dhimbje koke
 • humbje dëgjimi
 • që kruhet
 • probleme të frymëmarrjes ose të frymëmarrjes
 • konfiskimet
 • çrregullime të folurit
 • gëlltitjen e problemeve

Në fazat e mëvonshme, mund të ketë gjithashtu ndryshime në perceptimin dhe të menduarit dhe ndjeshmërinë ndaj nxehtësisë.

Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje e paparashikueshme dhe prek njerëzit në mënyra të ndryshme. Për disa, ajo fillon me një ndjesi delikate, dhe muaj apo vite mund të kalojnë pa vërejtur përparimin. Për të tjerët, simptomat përkeqësohen me shpejtësi, brenda disa javësh ose muajsh.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaku i saktë i sklerozës është i panjohur, por mendohet të jetë një çrregullim autoimun. Kjo do të thotë se sistemi imunitar sulmon mielinën sikur të ishte një trup i huaj i padëshiruar, ashtu siç mund të sulmonte një virus ose baktere. 

Faktorët e rrezikut përfshijnë:

Mosha: Një diagnozë ka më shumë gjasa ndërmjet moshës 20 dhe 50 vjeç

Seksi: Më shumë gra zhvillojnë MS se meshkujt

Etnia: Është më e zakonshme në mesin e njerëzve me prejardhje evropiane

Faktorët gjenetikë: Ndjeshmëria mund të kalojë në gjenet

Shkalla e MS është më e lartë në njerëzit që jetojnë më larg nga ekuatori, duke sugjeruar që ekspozimi ndaj rrezeve të diellit mund të ndikojë në rrezikun MS.

Faktorë të tjerë të mundshëm që kanë qenë të lidhura me MS, por nuk janë konfirmuar nga kërkimet, përfshijnë:

Ekspozimi ndaj substancës toksike: Kjo mund të jetë një metal i rëndë ose tretës.

Infeksione: Viruse, të tilla si Epstein-Barr, ose mononucleosis, dhe varicella zoster, mund të jenë shkakton.

Kripë: Në 2013, një studim sugjeroi se shumë kripë në dietë mund të shkaktojë një reaksion autoimun.

Teoritë e mëparshme kanë përfshirë ekspozimin ndaj qetësimit të qenit, traumës fizike ose aspartamit, një sheqer diabeti artificial, por nuk ka dëshmi për t’i mbështetur ato.

Nuk ka gjasa që ka një shkaktër të vetme për MS, por ndoshta është shkaktuar nga faktorë të shumtë. /Medical/ OxygenPress.info/