Gjithçka që duhet të dini për diabetin

0
1042

Diabeti përshkruan një grup sëmundjesh metabolike në të cilat personi ka glukozë të lartë të gjakut (sheqerit në gjak), ku prodhimi i insulinës është i pamjaftueshëm ose qelizat e trupit nuk i përgjigjen siç duhet insulinës.

Pacientët me sheqer të lartë në mënyrë tipike përjetojnë poliurinë (urinim të shpeshtë), dhe ata do të bëhen gjithnjë e më të etur (polydipsia) dhe të uritur (polyphagia).

Fakte  rreth sëmundjes së diabetit:

 • Diabeti është një kusht afatgjatë që shkakton nivele të larta të sheqerit në gjak.
 • Në vitin 2013 u vlerësua se mbi 382 milionë njerëz në mbarë botën kishin diabet.
 • Diabeti i tipit 1 – trupi nuk prodhon insulinë. Përafërsisht 10% e të gjitha rasteve të diabetit janë lloji 1.
 • Diabeti i tipit 2 – trupi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme për funksionimin e duhur. Përafërsisht 90% e të gjitha rasteve të diabetit në mbarë botën janë të këtij lloji.
 • Diabeti Gestational – ky lloj prek femrat gjatë shtatzënisë.
 • Simptomat më të shpeshta të diabetit përfshijnë urinim të shpeshtë, etje dhe urinë intensive, shtim në peshë, humbje të zakonshme të peshës, lodhje, prerje dhe plagë që nuk shërojnë, mosfunksionim seksual mashkullor, mpirje dhe ndjesi shpimi në duart dhe këmbët.
 • Nëse keni llojin e parë të diabetit, dhe ndiqni një plan të shëndetshëm të ushqyerit , bëni stërvitje adekuate dhe merrni insulinë, ju mund të bëni një jetë normale.
 • Pacientët e tipit 2 duhet të hanë në mënyrë të shëndetshme, të jenë fizikisht aktive dhe të provojnë glukozën e tyre në gjak. Ata gjithashtu mund të kenë nevojë të marrin ilaçe me gojë dhe /ose insulinë për të kontrolluar nivelet e glukozës në gjak.
 • Meqë rreziku i sëmundjes kardiovaskulare është shumë më i lartë për një diabetik, është e rëndësishme që presioni i gjakut dhe niveli  i kolesterolit të monitorohen rregullisht.
 • Ndërsa, pirja e duhanit mund të ketë një efekt serioz në shëndetin kardiovaskular, diabetikët duhet të ndalojnë pirjen e duhanit.
 • Hipoglikemia – glukoza e ulët e gjakut – mund të ketë një efekt të keq mbi pacientin. Hiperglicemia – kur glukoza e gjakut është shumë e lartë – gjithashtu mund të ketë një efekt të keq mbi pacientin.

Simptomat e sëmundjes së diabetit:


Është e mundur që të keni diabetin,  me  simptoma të lehta ose pa ndonjë simptomë fare. Raste të tilla mund të lënë disa njerëz me diabet të pavetëdijshëm për gjendjen dhe të pa diagnostikuar.

Simptomat më të zakonshme janë të lidhura me hiperglikeminë (nivele të larta të sheqerit në gjak), sidomos simptomat klasike të diabetit: urinim i shpeshtë dhe etje. Lodhja në lidhje me dehidratimin dhe problemet e ngrënies gjithashtu mund të lidhet me sheqernat e larta të gjakut.

Fondacioni Ndërkombëtar i Diabetit nxjerr në pah katër simptoma që duhet të nxisin dikë që të kontrollojë diabetin sa më shpejt që të jetë e mundur:

Urinim i shpeshtë

Etja e tepruar dhe urinimi i shpeshtë janë simptomat klasike të diabetit.

A keni shkuar në banjë për të urinuar më shpesh kohët e fundit? A e vëreni se kaloni shumicën e ditës duke shkuar në tualet? Kur ka shumë glukozë (sheqer) në gjak ju do të urinoni më shpesh.

Nëse insulina juaj është e paefektshme, ose aspak, veshkat tuaja nuk mund të filtrojnë glukozën përsëri në gjak.

Etje

Nëse urinoni më shumë se zakonisht, do t’ju duhet të zëvendësoni atë lëng të humbur. Ju do të pini më shumë se zakonisht.

Uri e fortë

Ndërsa insulina në gjakun tuaj nuk funksionon siç duhet, ose nuk është fare, dhe qelizat tuaja nuk po marrin energjinë, trupi juaj mund të reagojë duke u përpjekur të gjejë më shumë ushqim energjie. Do të bëhesh i uritur.

Fitimi në peshë

Kjo mund të jetë rezultat i simptomit të urisë.

Humbje e pazakonshme e peshës

Kjo është më e zakonshme në mesin e njerëzve me diabetin e tipit 1. Pasi trupi juaj nuk është duke bërë insulinë ajo do të kërkojë një tjetër burim energjie (qelizat nuk marrin glukozë). Indet e muskujve dhe yndyra do të ndahen për energji.

Rritja e lodhjes

Nëse insulina juaj nuk funksionon siç duhet, ose nuk është fare, glukoza nuk do të hyjë në qelizat tuaja dhe do t’u japë atyre energji. Kjo do t’ju bëjë të ndiheni të lodhur dhe të çuditshëm.

Nervozë

Ndjeshmëria mund të jetë për shkak të mungesës së energjisë.

Shikim i turbullt

Kjo mund të shkaktohet nga indet që tërhiqen nga lentet tuaja të syve. Kjo ndikon në aftësinë për të përqëndruar sytë tuaj. Me trajtimin e duhur kjo mund të trajtohet. Ka raste të rënda ku mund të ndodhin verbëri ose probleme të vonuara të shikimit.

Prerjet dhe plagët nuk shërohen siç duhet apo shpejt

Kur ka më shumë sheqer (glukozë) në trupin tuaj, aftësia e saj për të shëruar mund të dëmtohet.

Kontrollimi i diabetit – trajtimi është efektiv dhe i rëndësishëm

Të gjitha llojet e diabetit janë të shërueshme. Dhe ajo varet shumë në mënyrën se si ushqehemi.

Dieta të veçanta mund të ndihmojnë ata që vuajnë nga diabeti i tipit 2 të kontrollojnë gjendjen.

Studiuesit nga Klinika Mayo e Arizonës në Scottsdale treguan se operacioni i anashkalimit të stomakut mund të ndryshojë diabetin e tipit 2 në një përqindje të lartë të pacientëve. Ata shtuan se brenda tre deri në pesë vjet sëmundja përsëritet në afërsisht 21% të tyre. Yessica Ramos, MD, tha se “shkalla e përsëritjes u ndikua kryesisht nga një histori e gjatë e diabetit të tipit 2.

Pacientët me tipin 1 trajtohen me injeksione të rregullta të insulinës, si dhe një dietë dhe stërvitje të veçantë.

Pacientët me diabet të  tipit  2 zakonisht trajtohen me tableta, stërvitje dhe dietë të veçantë, por ndonjëherë kërkohet edhe injeksioni i insulinës.

Nëse diabeti nuk është i kontrolluar në mënyrë adekuate, pacienti ka një rrezik shumë më të lartë të zhvillimit të komplikimeve.

Diagnoza e diabetit

Diabeti shpesh mund të zbulohet duke kryer testin e urinës, i cili zbulon nëse glukoza e tepërt është e pranishme. Kjo normalisht mbështetet nga një test i gjakut, i cili mat nivelin e glukozës në gjak dhe mund të konfirmojë nëse shkaku i simptomave është diabeti.

Nëse jeni i shqetësuar që mund të keni disa nga simptomat e mësipërme, ju rekomandojmë që të bisedoni me mjekun tuaj ose me një profesionist shëndetësor të kualifikuar. /Medical/OxygenPress.info

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu