Gënjeshtrat- Poezi nga Dritëro Agolli

O popull, ç’të bëjnë!

Të japin lodra të luash,

Të mbajnë me përralla,

Të flesh në shtrat sa të duash,

Pa zhurma e andralla,

Të quajnë të vogël,

Dhe thonë se ende s’di shumë,

Të japin në duar një lodër

Dhe thonë:

 

Pusho, mos bëj zhurmë!

Refren i përhershëm në kohët,

O popull, ç’të bëjnë!

Të thonë:

“Gërvish e fito” në letra!”

Dhe ti gërvish me thonjtë e paprerë

Nën mëngët e vjetra,

Dhe fati s’të vjen asnjëherë.

 

Të marrën përdore me lekë

T’i shohësh Miss-et,

Kur zhveshur kërcejnë,

Me brekë e pa brekë,

Në Skenë.

O popull, ç’të bëjnë!

Të japin lodra në duar

Me Tomin dhe Xherrin,

Të bëhesh fëmijë i duruar,

Mos njohësh telashin dhe sherrin.