Fioralba Cakoni, matematikanja e njohur shqiptare që ka fituar dhjetëra tituj shkencorë

Matematikanja Fioralba Canolli është ndër gratë e rralla shqiptare që ka arritur të krijojë karrierë tejet të suksesshme në një profesion historikisht të dominuar nga burrat.

Ajo u diplomua në Universitetin e Tiranës në vitin 1987 dhe pas një bashkëpunimi me Universitetin e Patras, në vitin 1996 mori titullin Profesor Doktor.

Falë një kontributi pranë Katedrës së Matematikës së Universitetit të Tiranës, Fioralba u përzgjodh nga Humboldt Research dhe për shkak të kërkimeve shkencore u zhvendos në SHBA.

Shqiptarja fitoi disa tituj shkencorë për disa publikime, e kësisoj u zgjodh anëtare bordi e disa prej botimeve kërkimore të rëndësishme në Hong-Kong, Paris, Londër, Kanada, Gjermani dhe SHBA

Fioralba në janar të këtij viti u nderua me Çmimin e Nderit të Shoqatës së Matematikanëve të Amerikës (AMS), një organizatë e krijuar në vitin 1888.

Aktualisht ajo është duke punuar si matematikane dhe eksperte e Teorisë së Shpërndarjes së Anasjelltë, si dhe është pedagoge në Universitetin Rutgers, në New Jersey të SHBA-ve, ku edhe bën përpjekje që vazhdimisht të promovojë Shqipërinë nëpër botë.