Fakte historike; Shqiptaro-amerikanët dhe roli i tyre për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës (2)

Nga Naim Dedushaj

Falë ketij perkushtimi eshte arrit qe shume kongresist ,Senator,president e personalitete te larta te politikes shtetrore amerikane, te jene ne perkrahje te Kosoves ne vitet e 80-ta dhe ne vazhdimesi.

Ne muajin gusht bëhen 30 vjet nga vizita historike e delegacionit të Senatorëve të SHBA’ve në Kosovë, e cila udhëheqej nga senatori Robert Dole (Bob Dole).
Kjo vizitë e cila ishte organizue nga veprimtarët shqiptaro amerikan në SHBA, u ba në kohën ma të vështirë të represionit dhe terrorit shtetnor serb, në vitin 1990 ku senatori Dole kishte ardh për me pa gjendjen nga afër.
Në këtë delegacion të udhëhequn nga senatori Dole,ishin edhe Senatoret Republikan John W. Warner nga Virginia, Jake Garn nga Utah, Don Nickles nga Oklahoma, Alfonse M. D’Amato nga New York, Steve Symms nga Idaho dhe Connie Mack nga Florida.

Nga kjo vizitë historike, fati i Kosovës ndryshoi .

Per viziten e Senatoreve amerikan ne Kosove kishte shkruar gazeta The New York Times e dates 30 gusht 1990 .

“Albanian Protest Broken Up in Yugoslavia “

Riot policemen used clubs and tear gas today to disperse thousands of ethnic Albanians awaiting a United States Congressional delegation to complain about human rights abuses.
About 10,000 people chanting ”freedom, freedom!” and ”U.S.A., U.S.A.!” gathered in front of a hotel where the delegation of seven Republican Senators was expected to hold talks with leaders of the Albanian majority in Kosovo, a southern province of Yugoslavia.
A radio report said six people were injured and six arrested.
The delegation, headed by Sen. Bob Dole of Kansas, arrived in Pristina three hours after the clash and was driven under police escort to a hotel for a meeting with leaders of Albanian groups. Another meeting, with leaders of the rival Serbs, was also planned.
Ethnic Albanians, who make up 90 percent of Kosovo’s 1.9 million people, are protesting last month’s decision by the Communist authorities of Serbia to reduce Kosovo’s autonomy. Kosovo is an administrative district of Serbia, Yugoslavia’s largest republic.
Accompanying Senator Dole on the trip were Senators John W. Warner of Virginia, Jake Garn of Utah, Don Nickles of Oklahoma, Alfonse M. D’Amato of New York, Steve Symms of Idaho and Connie Mack of Florida.
Linku : https://www.nytimes.com/1990/08/30/world/albanian-protest-broken-up-in-yugoslavia.html?fbclid=IwAR3VworjT3zAbVDtIeeB2VIfm8lS61_qpe6_ttb3wZPmPvMmlWsdNVsk924

Robert Dole ka vizituar shumëherë Kosovën. Kjo më së miri flet sesa i përkushtuar ka qenë me fatin e saj dhe të shqiptarëve në Ballkan.

Vizita e Dole ne vitin 1998

Disa dite pas kthimit nga vizita ne Kosove Senatori Dole shkruan nje artikull ne gazeten The Washington Post
Me 14 Shtator 1998

Ne duhet ta ndalim Terrorin ne Kosove :

https:https://www.washingtonpost.com/archive/opinions/1998/09/14/we-must-stop-the-kosovo-terror/1e6d2984-0a7a-4f4f-ae2c-193b89ab8878/?fbclid=IwAR3tUeN8kJ8wa6-nfiJIfKOPZfQlsVtM-NEi-CPwX8WrQCPEHJU01K5LuPM

Senatori Bob Dole është personaliteti më i rëndësishëm për çështjen e Kosovës dhe i shqiptarëve në përgjithësi.

Vazhdon ne ditet ne vijim