E dhunuan kur ishte fëmijë, deri në vdekje u angazhua për barazi

UNSPECIFIED - CIRCA 1970: Photo of Maya Angelou Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images

Shkrimtarja afrikano-amerikane Maya Angelou lindi në 1928 në St Louis Missouri, në Amerikën Jugore.

E para dhe më e famshmja nga veprat e saj nuk u botua derisa ajo mbushi të dyzetat , në 1969.

Nëna dhe babai i Angelou u divorcuan kur ajo ishte vetëm tre vjeç dhe ajo u dërgua me vëllain e saj, Bailey, për të jetuar me gjyshen e tyre, në Stamps, Arkansas.

Kur Angelou ishte shtatë vjeç, ata u kthyen për të jetuar me nënën e tyre dhe të dashurin e saj përsëri në St. Louis.

Disa muaj pas lëvizjes, Maya 7 vjeçare u abuzua dhe u përdhunua nga i dashuri i ri i nënës, Angelou përjetoi një përvojë të keqe që ajo kurrë nuk ka qenë në gjendje ta harrojë – shkruan për këtë në “I Know why the Caged Bird Sings”.

Pas incidentit të tmerrshëm, Maya iu besua vëllait të saj, i cili i tha gjithë familjes. Edhe pse i dashuri u gjet fajtor, ai u dënua vetëm me një ditë në burg. Katër ditë pas lirimit të tij, ai u gjet i vrarë.

Shumë dyshojnë se xhaxhai i Mayas e kishte vrarë atë. E shokuar nga ajo që ndodhi, Maya u hesht për 5 vitet e ardhshme dhe u kthye për të jetuar me gjyshen e saj. “Mendova se zëri im e vrau: e vrava atë njeri, sepse e thashë emrin e tij … nuk do të flisja kurrë më, sepse zëri im do të vriste dikë”, kishte thënë Maya.

Por ishin një ose dy persona që e besuan atë dhe e inkurajuan atë, duke përfshirë një mësuese Flowers, e cila e ndihmoi atë të zhvillonte entuziazmin e saj për leximin dhe gjuhën.

Me vjet ajo u arratis në botën e Shekspirit dhe Dikensit. Por me mbështetjen e mësuesve të saj dhe të vëllait, ajo përfundimisht hoqi heshtjen dhe e gjeti përsëri zërin e saj … dhe e gjeti zërin e saj edhe një herë … përmes vallëzimit.

Më vonë, ajo vallëzonte dhe këndonte muzikë Calypso në klubet e natës më të nxehta.

Në vitet e ardhshme, ajo shëtiti në Evropë dhe lansoi ​​albumin e saj të parë muzikor Miss Calypso.

Kur dëgjoi Martin Luther King Jr të fliste, Maya u frymëzua për t’u bërë një aktiviste.

Ajo ngriti fonde për të drejtat civile dhe udhëtoi botën si një shkrimtare . Ajo organizoi marshime dhe protestonte me luftëtarë të lirisë në të gjithë botën. Por pas vrasjes së Dr.King, Maya u shkatërrua dhe ra në një depresion të thellë.

Pra, ashtu si në shijen e saj, ajo u kthye në libra për ta shpëtuar atë.

Përveç kësaj kohe, në vend që të lexonte, ajo filloi të shkruante … për dhimbjen e saj dhe shijen e saj.

Tridhjetë vjet më vonë, pas disa martesave dhe karrierave si balerinë, aktiviste për të drejtat civile dhe gazetare, dhe pasi jetoi në Egjipt dhe Afrikë, Angelou u kthye në Amerikë. Atje ajo vendosi t’i kushtohej vetes për të shkruar.

Ajo u inkurajua të shkruante historinë e jetës së saj dhe vëllimi i parë i botuar në 1969 ishte një sukses i menjëhershëm.

Autobiografia e saj e parë “I Know why the Caged Bird Sings” u bë një bestseller dhe nisi karrierën e saj. Maya vazhdoi të prodhojë , të shkruajë këngë dhe të shkruajë skenarë për televizione dhe filma, duke u bërë kështu gruaja e parë me ngjyrë e cila shkruan një skenar.

Megjithëse kurrë nuk ka ndjekur kolegjin, Maya mori mbi 30 gradë nderi, Ajo gjithashtu fitoi “3 Grammy Awards” për albumet e saj të folura. Si shkrimtare e talentuar, fjalët e Majës vazhdojnë të frymëzojnë miliona në mbarë botën, përfshirë Bill Clinton, Oprah Winfrey, J.K Rowling dhe Kanye West. Maya vdiq më 28 maj të vitit 2014. Në funeralin e saj, ajo u nderua si “mësuesi i fundit”.