Dita ndërkombëtare e gjuhës amtare

21 shkurti që prej 1999 është shpallur si “Dita Ndërkombëtare e Gjuhës Amtare” nga UNESCO, ku në të gjithë botën organizohen aktivitete me qëllim ruajtjen dhe promovimin e gjuhës amtare.

Në vitin 2007 kjo ditë u njoh edhe nga Asambleja e Kombeve të Bashkuara.

Në këtë datë, çdo vit gjithandej nëpër botë organizohen manifestime kombëtare e ndërkombëtare, me qëllim të ruajtjes dhe promovimit të gjuhëve amtare.

Në vitin 2007 e njëjta ditë është pranuar nga Asamblea e Kombeve të Bashkuara.

Data 21 shkurt është caktuar për të përkujtuar ditën (1952) e vrasjes së të disa studentëve të Univesitetit Dhaka me origjinë Bengali, të cilët qenë vrarë nga policët Pakistanez derisa protestonin për të drejtën e gjuhës së tyre bengaleze./OxygenPress.info