Dita e sigurisë kompjuterike

0
48

Këto ditë, pajisjet elektronike si smartphones, tableta dhe kompjutera përbëjnë një komponent të rëndësishëm të jetës sonë të përditshme. Ndërsa komunikimi është bërë më i lehtë dhe më efikas se kurrë më parë, këto përparime teknologjike kanë sjellë me ta shqetësime të reja rreth privatësisë dhe sigurisë. Ka edhe një festë të përkushtuar për mbajtjen e të dhënave tuaja në internet të sigurt dhe të sigurt – është quajtur me vend Dita e Sigurisë Kompjuterike, transmeton OxygenPress.

Historia e Ditës së Sigurisë Kompjuterike

Dita e Sigurisë Kompjuterike filloi në vitin 1988, rreth kohës që kompjuterët po bëheshin të zakonshëm, derisa ata ende nuk ishin të pranishëm në çdo shtëpi.

Ndërkohë që sulmet dhe viruset kanë qenë pothuajse rreth e rrotull që nga ditët e hershme të informatikës moderne, teknologjitë në zhvillim dhe gjithnjë e më të sofistikuara filluan të shohin më shumë aplikime dhe për këtë arsye, më shumë rreziqe sigurie për shkak të faktit të thjeshtë se më shumë të dhëna ishin në rrezik, zyrat qeveritare dhe bizneset, transmeton OxygenPress.

Të dhëna më të rëndësishme të ruajtura në kompjuterë dhe servera nënkuptonin informacione më të vlefshme për hakerët, dhe kjo do të thoshte raste të profilit më të lartë të shkeljeve të sigurisë. Si e tillë, siguria në internet u bë një shqetësim i rëndësishëm deri në fund të dekadës dhe kështu u krijua Dita e Sigurisë Kompjuterike për të rritur ndërgjegjësimin për sigurinë kompjuterike.

Si të festoni Ditën e Sigurisë Kompjuterike

Mënyra më e dukshme për të festuar ditën e Sigurisë Kompjuterike do të ishte të përqëndrohesh në sigurimin që kompjuteri yt, pajisjet e tua dhe të dhënat që ke në të janë të gjitha të sigurta. Një gjë shumë e rëndësishme për të bërë për sigurinë tuaj online është të keni fjalëkalime të forta dhe t’i mbani ato të përditësuara rregullisht, pasi kjo zvogëlon shanset që të dhënat tuaja personale të bien në duar të gabuara. Nëse nuk jeni personi që është i mirë për të dalë me fjalëkalime të forta (dhe le të jemi të sinqertë, disa prej nesh nuk janë), atëherë ka një numër menaxherësh të fjalëkalimeve të cilat mund të zgjidhni për të gjeneruar fjalëkalime të rastësishme dhe gjithashtu ruani ato kështu që ju nuk keni për të kujtuar.

Dhe mos përdorni të njëjtin fjalëkalim pa pushim për çdo llogari online që keni – kjo siguron që nëse dikush arrin të hyjë në një nga llogaritë tuaja, atëherë ata mund të kenë qasje në të gjitha llogaritë tuaja. Pra, bëni fjalëkalime të forta, mos i ricikloni, dhe përditësoni ato rregullisht.

Një tjetër gjë që ju mund të bëni për të festuar këtë ditë, është të përditësoni të gjithë softuerin tuaj për mbrojtje. Ndiqni me skanimet e plota, dhe duhet të keni një kompjuter ose pajisje më të sigurt si rezultat përfundimtar. Ndërsa mund të jeni të vetëdijshëm se kompjuterat kërkojnë një mbrojtje të tillë, duhet gjithashtu të mbani mend se pajisjet e tjera të tilla si tableta dhe smartfonë janë gjithashtu të ndjeshëm ndaj malëare dhe spyëare – prandaj merrni masat e nevojshme për t’i mbajtur ato të sigurta./OxygenPress.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here