Dita Botërore kundër Diabetit

Në botë sot shënohet Dita Botërore kundër diabetit. Kjo ditë mbledh të gjitha komunitet mjekësore dhe shoqatat e diabetit, ku bëhet thirrje për të parandaluar këtë sëmundje.

Të dhënat më të fundit të Federatës Ndërkombëtare të Diabetit, kanë treguar se janë  rreth 387 milionë të prekur me diabet ku pritet që numri i tyre të arrijë në 600 milionë në vitin 2035 në të gjithë botën. Numri më i madh i njerëzve me diabet i përket grup-moshës 40-50 vjeç, njofton OxygenPress.

Ekziston një lidhje e ngushtë funksionale ndërmjet sistemit endokrin dhe atij nervor. Qetësia shpirtërore dhe emocionale stabilizon gliceminë dhe lehtëson kontrollin e diabetit. Në të kundërtën, shqetësimet, fatkeqësitë, grindjet, ankthi dhe frika, në përgjithësi pasohen nga çlirimi në gjak i adrenalinës dhe kortizoilit, hormone që bllokojnë veprimin e insulinës, duke u bërë shkak për rritjen e glicemisë. Në këtë rast mund të lindë nevoja për të rritur dozën e zakonshme të mjekimit që ju përdorni./OxygenPress.info