Distancimi shoqëror, a do t’i kthehemi ndonjëherë normalitetit?

Megjithëse jemi akoma përballë një virusi për të cilin nuk dimë shumë gjëra, veprimet që na kanë thënë t’i bëjmë qeveritë tona, na kanë lënë pak a shumë të habitur.

Një prej tyre është që për të ndaluar coronavirusin është e nevojshme të ndryshojmë rrënjësisht pothuajse gjithçka që bëjmë: si punojmë, si ushtrojmë, si socializohemi, si blejmë, si menaxhojmë shëndetin tonë, si edukojmë fëmijët tanë dhe si kujdesemi për anëtarët e familjes.

Dhe ndërsa ne të gjithë duam që gjërat të kthehen në normale sa më shpejt të jetë e mundur, gjërat supozohet se ka pak gjasa të kthehen në normale brenda disa javësh, apo edhe disa muaj.

Me përjashtim të disa vendeve që preferuan të minimizojnë rreziqet e COVID-19, ose provuan metoda të tjera përballë pandemisë, e vërteta është se sot është përhapur siguria se të gjitha vendet duhet të “kontrollojnë” përhapjen e infeksionit.

“Izolimi social” ishte përcaktuar për të shmangur kontaktet dhe është thelbësor për të ndaluar infeksionet dhe për të shmangur rrëzimin e sistemeve shëndetësore.

Tani, pyetja që shtrohet është: Çfarë konsiderohet si ‘distancim shoqëror’?

Studiuesit e përcaktojnë atë si veprim në të cilin “të gjitha familjet zvogëlojnë kontaktin me pjesën e jashtme, shkollën ose vendin e punës me 75%.

Kjo nuk do të thotë që të shkurtoni daljet tuaja me miqtë nga katër në një në javë, por do të thotë që nëse të gjithë bëjnë çmos për të minimizuar kontaktin social, kontaktet mund të binin nën 75%, shkruan Infobae.com.

Sipas modelit të studiuesve, kjo nuk do të zgjidhë problemin.

Pa distancimin shoqëror të të gjithë popullatës, shkencëtarët zbuluan se edhe kjo strategjia – që nënkupton izolimin ose karantinën e të sëmurëve, të moshuarve dhe atyre që janë ekspozuar, përveç mbylljes së shkollave – do të sillte ende një rritje.

Në pamje të parë, duket shumë e qartë se në një afat të shkurtër kjo do të dëmtojë ndjeshëm bizneset si: restorante, kafene, bare, klube të natës, palestra, hotele, teatro, kinema, galeri arti, qendra tregtare, panaire artizanale, muze, koncerte, vendet sportive, vendet e konferencave, linjat ajrore, transporti publik, shkollat ​​private, qendrat e kujdesit ditor etj.

Natyrisht, shumë nga ato hapësira dhe aktivitete do të detyrohen të përshtatin bizneset e tyre. Palestrat mund të fillojnë të shesin pajisje shtëpiake dhe klasa trajnimi në internet, për shembull.

Ne do të shohim një shpërthim të shërbimeve të reja në atë që tashmë është quajtur “ekonomia e mbyllur”. Mund të kemi gjithashtu shpresë se si disa zakone mund të ndryshojnë.

Atëherë, si të vazhdojmë të jetojmë në këtë botë të re?

Pjesë e përgjigjes do të jenë sistemet më të mira të kujdesit shëndetësor, me njësi të përgjigjes pandemike që mund të lëvizin shpejt për të identifikuar dhe përmbajnë shpërthime para se të fillojnë të përhapen viruset, dhe aftësia për të rritur me shpejtësi prodhimin e pajisjeve mjekësore, komplete testimi dhe medikamente.

Kjo do të jetë tepër vonë për të ndaluar Covid-19, por do të ndihmojë në të ardhmen.

Ne nuk e dimë saktësisht se si do të jetë ajo e ardhmja e re.

Ndoshta do të ketë skanues të temperaturës kudo, dhe vendi juaj i punës mund t’ju kërkojë të përdorni një monitor që gjurmon temperaturën tuaj ose shenja të tjera jetësore.

Ne do t’i përshtatemi dhe do t’i pranojmë ato masa, pasi jemi përshtatur në kontrollet gjithnjë e më të forta të sigurisë në aeroportet pas sulmeve terroriste.

Bota ka ndryshuar shumë herë dhe po ndryshon përsëri. Ne do të duhet të përshtatemi me një mënyrë të re të jetesës dhe punës. Por si në çdo ndryshim, do të ketë disa që humbasin më shumë se shumica.

Më e mira për të cilën mund të shpresojmë është se thellësia e kësaj krize përfundimisht i detyron vendet të korrigjojnë pabarazitë e mëdha sociale.