Çmimet e ushqimeve-të qëndrueshme gjatë muajit prill

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO-s (Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqim dhe Bujqësi) mbeti përgjithësisht i qëndrueshëm në prill, duke shenjuar mesatarisht 173.5 pikë për muajin, një nivel I ulët deri në mars dhe 2.7 përqind më i lartë se në të njëjtin muaj të 2017.

Çmimet e drithërave dhe produkteve të qumështit vazhduan trendin e tyre të fundit në rritje, ndërsa ato të sheqerit vazhduan rënien e tyre.

FAO publikoi ​​gjithashtu parashikimet e saj të para për sezonin e marketingut 2018/19, duke parashikuar një rënie në prodhimin global të drithërave dhe rezervave, të cilat kanë qenë në ose afër nivelit rekord.

Viti në vijim

Perspektivat e hershme për tregjet globale të drithërave në vitin e ardhshëm janë të favorshme, pavarësisht nga një rënie e parashikuar, sipas FAO-s, Kërkesa dhe Oferta për Drithëra publikuar po sot.

Prodhimi global i drithrave në vitin 2018 pritet të bjerë në 2 607 milionë ton, rreth 1.6 për qind më pak se të korrat e afërta të vitit 2017.

Rënia është kryesisht për shkak të një tkurrjeje të parashikuar në prodhimin e misrit, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Prodhimi më i ulët i grurit lidhet kryesisht me një rënie të pritshme në Federatën Ruse pas një rezultati të jashtëzakonshëm të vitit më parë. Ndërkohë, FAO paraprakisht parashikon rritjen e prodhimin e orizit botëror me 1.3 për qind për të arritur 510.6 milion ton, duke vendosur një rekord të ri të lartë, kryesisht për shkak të rritjes së kultivimeve në Azi.

Sa i përket shfrytëzimit të drithërave, parashikimi i ri i FAO – si ushqimi dhe ushqimi – gjithashtu tregon një nivel të lartë të gjithëmbarshëm prej 2 626 milion ton.

Kjo reflekton një rritje të parashikuar prej 1.0 për qind në përdorimin e orizit botëror, një rritje prej 0.8 për qind në shfrytëzimin e grurit botëror dhe një rritje prej 0.4 për qind në shfrytëzimin total të drithërave të papërpunuar, nga të cilat përdorimi i misrit pritet të rritet deri në 2.8 për qind duke kapur një kulm prej 615 milion ton. Rritja më e madhe nga viti në vit në përdorimin e misrit është parashikuar në Kinë dhe në Amerikën e Jugut.

Si rezultat, FAO pret që rezervat botërore të drithërave në fund të sezonit që përfundon në 2019 të bien me 2.7 për qind dhe raporti botëror i stokut të drithërave do të bjerë në 27.2 për qind, nga niveli 16-vjeçar më i lartë prej 28.8 për qind në 2017/18 por edhe mbi nivelin historik prej 20.4 përqind të regjistruar në 2007/08.

Parashikimi i parë i FAO për tregtinë ndërkombëtare të drithërave për vitin e ardhshëm është i lidhur me 406 milionë ton, duke nënkuptuar një rënie prej vetëm 0.6 për qind nga të gjitha kohërat e parashikuara për sezonin aktual.

Trendet e çmimeve

Indeksi i çmimeve të drithrave në FAO u rrit 1.7 për qind në muajin prill, rritja e katërt e njëpasnjëshme mujore që tanimë është 15.4 për qind më shumë se vlera e tij një vit më parë. Çmimet e grurit u mbështetën nga rreziqet që lidhen me motin në Shtetet e Bashkuara, ndërsa prodhimi i zvogëluar nga thatësira në Argjentinë dhe mbjellja e ulët në Shtetet e Bashkuara nxitën çmimet e misrit në nivel ndërkombëtar. Çmimet e orizit gjithashtu u rritën.

Indeksi i çmimeve të qumështit të FAO u rrit 3.4 për qind nga muaji mars, duke reflektuar një kërkesë të fuqishme për të gjitha produktet e qumështit dhe shqetësimet rreth mundësive të eksportit në Zelandën e Re.

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO është një masë e ndryshimit mujor në çmimet ndërkombëtare të një shporte të mallrave ushqimore.

Rënjet u shenjuan  në prill në tre nën-indekset e tjera. Indeksi i çmimeve të vajit në FAO ra me 1.4 për qind që nga marsi, ndërsa indeksi i çmimeve të mishit të FAO ra 0.9 për qind.

Indeksi i çmimeve të sheqerit në FAO ra 4.8 për qind në muajin prill nga muaji i kaluar, duke vazhduar një rënie që filloi dhjetorin e kaluar dhe mesatarisht 24 për qind më e ulët se e prillit 2017. Çmimet më të ulëta reflektuan një ulje të furnizimeve të nxitura nga rezultatet rekord në Tajlandë dhe Indi, prodhuesi i dytë më i madh i sheqerit, si dhe zhvlerësimi i Realit, monedha e Brazilit, prodhuesi më i madh në botë.