Çka përmbajnë deodorantët?

Miliona gra përdorin deodorantë te brenduar drejt nga raftet e dyqaneve e marketeve, pa u menduar për kemikatet tok*sike që gjenden brenda tyre.

Për ta përkeqësuar gjendjen, këto deodorantë i përdorin nën sqetullat që janë afër një pjese tjetër të rëndësishme sistemit imunitar – nyjet ndihmëse limfatike.

Pas depilimit, rrojet hapura nën sqetull, dhe nyjet limfatike bëhen edhe më të lëndueshme ndaj kemikateve që gjenden brenda shumicës së antiperspirantëve dhe deodorantëve. Disa nga këto kemikate mund të shkaktojnë kancer.

Një përbërës i posaçëm, kripërat e aluminit, që gjendet në shumë deodorantë, është testuar nga studiuesit Suedez. Siç raporton thelocalch.com, kërkuesit nga Universiteti i Gjenevës kanë përdorur minj për të parë se çfarë mund të shkaktojë ekspozimi afatgjatë ndaj kripërave të aluminit. Në fakt, ato veç po përsërisnin një studim që ishte kryer me qeliza qumështore të izoluara të grave. Të dyja studimet kanë dhënë rezulatatet e njëjta. Ato zbuluan se ekspozimi afatgjatë ndaj koncentrateve të aluminit bën qelizat të formojnë tumore dhe të metastazojnë.

Profesori i onkologjisë André-Pascal Sappino, bashkë-autori i studimit, ka krahasuar përdorimin e kripërave të alumit me asbestin, i cili ëstë i ndaluar në Bashkimin Evropian. Ndonëse ky studim nuk ka gjetur një lidhje formale me kancerin e gjirit, puna e ekipit e ka rritur vëllimin e dëshmive të lidhura me rrezikun e kripërave të aluminit, përfshirë edhe kancerin. Ai këshillon gratë – edhe burrat – që të shmangin deodorantët që përmbajnë këtë kemikat.

Kripërat e aluminit njihen edhe me disa emra të tjerë. Siç raporton pubchem.ncbi.org, kripërat e aluminit mund të etiketohen si “Klorid alumini, Triklorid alumini, dhe Trikloroalumin”. Kontrolloni se çfarë spërkatni nën krahët tuaj. Nëse përmban kripëra alumini ose përbërës tjerë që nuk mund t’i shqiptoni, hidheni tutje! Mund të gjeni alternativa tjera pa kemikate!

Sipas breastcancer.org, kanceri i gjiri është forma më e shpeshtë e kan*cerit me të cilën diagnostifikohen gratë, krahas kancerit të lëkurës.