Çfarë po ndodh kështu? Bie borë e zezë në Siberi

Pamja duket e bukur, por fenomeni i frikshëm. Kjo sipas ekspertëve të mjedisit ka të bëjë me ndotjen. Në këtë zonë operojnë industritë e minierave të qymyrit dhe emetimi i tymit të zi ka bërë që bora të kthehet në ngjyrë të zezë.

“Ka shumë pluhur qymyri në ajër gjatë gjithë kohës. Kur bie borë, ndotja bëhet e dukshme. Ju nuk mund ta shihni atë gjatë pjesës tjetër të vitit, por ndotja është në ajër”, thonë ekspertët.

Ka pellgje të shumta të mbushura me qymyr në Kuznetsk, epiqendra e industrisë së qymyrit të Rusisë dhe aktivistët pohojnë se ndotja prej tyre po ndikon në shëndetin dhe mirëqenien e vendasve./alsat