Çfarë ka ndodhur me 12 nëntor?

1940 – Lufta e Dytë Botërore: Ministri i Jashtëm sovjetik Vyacheslav Molotov arrin në Berlin për të diskutuar mundësinë e pjesmarrjes së Bashkimit Sovjetik në boshtin Romë – Berlin.

1987 – Në Tiranë, vdiq L(la)zar (S)otir (Gush)o, poet – i njohur me akronimin Lasgush dhe mbiemrin Poradeci, qyteti ku kishte lindur më 27 dhjetor 1899. Lasgushi u arsimua ne Manastir, Athinë, Bukuresht. Më 1924, qeveria e Fan Nolit i dha bursë studimi për në Universitetin e Grazit në Austri, ku merr titullin doktor në Filologji. Më 1934, Lasgushi kthehet në Shqipëri dhe punon si mësues. Viti 1944 e gjen pa punë. Më 1947, Lagushi merret si perkthyes në shtëpinë botuese Naim Frashëri. Emri i tij në fushën e letërsisë fillon të dëgjohet gjithnjë e më rrallë.

1927 – Leon Trotsky përjashtohet nga Partia Komuniste sovjetike, duke lënë Joseph Stalin në kontroll të padiskutueshëm të Bashkimit Sovjetik.

1938 – Herman Goring propozon plane për t’a bërë ishullin e Madagasckarit atdhe të miliona hebrenjëve evropianë – para se nazistët të vendosnin t’i mbysnin në dhomat e gazit. Kjo ide nuk ishte e re; që në fillim të 1885, Paul de Lagarde, i njohur si ideator i anti-semitizmit gjerman, kishte sugjeruar deportimin e hebrenjve të Evropës Lindore në Madagaskar. Në 1926 dhe 1927, Polonia dhe Japonia secila shqyrtuan mundësinë e përdorimit Madagaskarit për zgjidhjen e problemeve të mbi- popullimit të tyre. Në vitin 1938, Gjermania naziste u përpoq të vinte në zbatim Planin Madagaskar. Por ishulli ishte koloni franceze, dhe Gjermania nuk mund te vepronte pa miratimin e Parisit. Fillimi i Luftës së Dytë Botërore, disfata e Francës në vitin 1940, dhe krijimi i kampeve naziste të shfarosjes së hebrenjëve, bënë që plani Madagaskar të harrohej.

1920 – Italia dhe Mbretëria e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve (e riemërtuar Jugosllavi në vitin 1929), nënshkruajnë Traktatin e Rapallos për zgjidhjen e mosmarrëveshjes mbi disa territore në bregdetin ish-austriak në brigjet e sipërme të Adriatikut dhe Dalmaci. Marrëveshja ishte pasojë e dështimit të Traktatit të fshehtë të Londrës që favorizonte këto vende në dëm të vendeve të tjera, përfshi Shqipërinë.