Arkeologët izraelitë kanë zbuluar një ndërtesë të fortifikuar rreth 3.000 vjet e vjetër

Arkeologët izraelitë kanë zbuluar një ndërtesë të fortifikuar nga koha e Mbretit David në Lartësitë Golan nën okupimin izraelit, e cila hedh dritë në kufijtë e aleatit biblik të Izraelit. Fortesa, rreth 3.000 vjet e vjetër, u zbulua pranë vendbanimit hebre të Hispin, si pjesë e punës përgatitore për ndërtimin e një vendbanimi të ri.

Besohet se u përkiste aleatëve të mbretit David Geshurim

Shkëmbinjtë e bazaltit të gërmuar në vend formojnë mure të trasha një metër e gjysmë të kompleksit në majë të kodrës.

Barak Tzin, i cili udhëhoqi gërmimin për Agjencinë Izraelite të Antikiteteve, vlerëson se ajo mbulon më shumë se 1.000 metra katrorë.

Arkeologët kanë gjetur një gur të madh me figura të gdhendura me brirë që shtrijnë krahët dhe një statujë të një gruaje që mban një instrument muzikor, ndoshta një daulle.

Lidhjet familjare të dy mbretërive

“Kjo na lidh me gjetjet e epokës së hekurit”, thotë Tzin, duke vërejtur se objekte të ngjashme u gjetën në Bethsaida, “një vend i lidhur me kryeqytetin e Mbretërisë së Geshur”. që shtrihet në perëndim të Hispin, në bregun verior të Detit të Galilesë.

Tzin tha se gjetjet tregojnë “lidhje familjare” midis Mbretërisë së Geshur dhe Mbretërisë së Davidit, transmeton ‘zeri.info’.

Fortesa afër Hispin është e para në llojin e saj që është zbuluar dhe përfaqëson një pjesë të rrallë të enigmës rreth arkeologjisë së Golanit.

“Ky fenomen mund të jetë më i përhapur nga sa dimë. Kërkimi i Golan nuk është shumë i avancuar, ne sapo kemi filluar ta zbulojmë.”

Zbulimet e ardhshme mund të ndihmojnë në zbulimin e kufijve më të qartë të Mbretërisë së Geshur.

“Ne besojmë se kjo mbretëri shtrihej deri në Siri dhe se kalaja e zbuluar ndodhet brenda asaj zone … Pamja po bëhet disi më e qartë,” tha Tzin.