11 zhvillime pozitive në botë

Më poshtë janë disa pjesë frymëzuese të hulumtimeve nga ekspertët e Brookings, që janë të sigurt për të rivendosur optimizmin tuaj dhe frymën tuaj festive në këtë fundvit.

Që nga vitet 1990, fëmijët në Shtetet e Bashkuara kanë gëzuar norma më të ulëta të vdekshmërisë foshnjore, shkallë më të lartë të diplomimit të shkollës së mesme, ulje të nivelit të pirjes së duhanit dhe përdorimit të alkoolit në mesin e nxënësve, normat më të ulta të lindjes dhe mbulim më i gjerë i sigurimeve shëndetësore.

Njerëzit kanë thyer kufijtë e jetëgjatësisë. Falë shpikjes së mjekësisë rigjeneruese, zëvendësimit të organeve dhe përparimeve të tjera mjekësore, ne kemi zgjeruar funksionet e trupit njerëzor përtej natyrës që kishte menduar. Nëse shoqëria mund të përshtatet në mënyrë efektive për të adresuar nevojat e popullatave më të gjata, ne mund të hyjmë në një epokë të “plakjes së artë”.

Me një mesatare prej 160 milionë njerëz që hyjnë në  shkollën  e mesme çdo vit gjatë pesë viteve të ardhshme, po përjetojmë zgjerimin më të shpejtë të klasës së mesme që bota ka parë ndonjëherë.

Varfëria po bie në Amerikë. Të dhënat e regjistrimit të popullsisë amerikane tregojnë se të ardhurat mesatare të familjes u rritën midis 2015 dhe 2016, ndërsa shkalla kombëtare e varfërisë ra në 14 për qind – duke u kthyer në një nivel para-recesioni. Normat e varfërisë në qytetet e mëdha, në veçanti, të cilat shpesh përjetojnë dyfishin e shkallës së varfërisë së rrethinave përreth, ra ndjeshëm.

Hendeku i vendeve të punës pas recesionit më në fund është mbyllur. Milionat e vendeve të punës në Shtetet e Bashkuara të humbura gjatë Recesionit të Madh lënë një të ashtuquajtur “hendek për punë”, i definuar si numri i vendeve të punës që ekonomia amerikane duhej të krijonte për t’u kthyer në normën e punësimit para recesionit – kontabilitetit për rritjen e popullsisë dhe daljen në pension . Që nga gushti 2017, hendeku i vendeve të punës ishte mbyllur zyrtarisht dhe ekonomia e SHBA kishte shtuar punë të mjaftueshme për të kompensuar humbjet e recesionit gati një dekadë të plotë pas fillimit të saj.

U rrit me 217,000 punëtorë, një rritje prej 63 për qind nga viti i kaluar. Ndërkohë që qytetet e hershme të adoptimit si San Jose, San Francisco dhe Austin kanë parë rritjen më të shpejtë të punësimit të ridesharing, ky inovacion i madh urban është mbajtur në zona të reja metropolitane në zemër amerikane, si Milëaukee, Indianapolis, KansasCity dhe më shumë.

Në një vendbanim joformal në Nairobi, Kenia, gati 400 të rinj dhe të varfër të varfër ndajnë ekuitet në një projekt në pronësi të komunitetit për riciklimin e mbeturinave urbane në energji. Sipërmarrja shërben si një model për zgjidhjet mjedisore që adresojnë sfidat e menaxhimit të mbetjeve dhe papunësisë së të rinjve me të cilat ballafaqohen shumë qytete afrikane.

Të moshuarit po shohin një përmirësim në standardet e jetesës. Pavarësisht portretizimeve të një ekzistence të vështirë për të moshuarit në Amerikë, pleqëria është më e rehatshme dhe më e qëndrueshme sesa ajo e gjeneratave të mëparshme. Të ardhurat janë rritur shumë më shpejt për amerikanët mbi 65 vjeç sesa për pjesën tjetër të popullsisë, dhe të moshuarit gëzojnë norma shumë më të ulta të varfërisë sesa fëmijët dhe të rriturit joelderly.

Gratë amerikane po e transformojnë martesën për mirë. Hulumtimet tregojnë se gratë më të arsimuara në Amerikë – dhe me sa duket më ekonomikisht të pavarura – janë gjithashtu më të prirur të jenë të martuar. Por, në vend që të largohen nga martesa për shkak se ata mund të përballojnë, ata po e përdorin këtë fuqi për të rinegociuar kushtet e martesës në një mënyrë më të barabartë.

Shtetet po “çndërrojnë” rritjen dhe emetimet. Nga Maine në Kaliforni, më shumë se 30 shtete të SHBA kanë anashkaluar rritjen e tyre ekonomike dhe emetimet e karbonit, duke konfirmuar atë që dikur ishte supozuar të jetë e pamundur: se një ekonomi e begatë mund të jetë gjithashtu e gjelbër./OxygenPress.info