10 vendet më të mira për të qenë grua

0
29

Në normën aktuale të ndryshimit, do të duhen 108 vjet për të mbyllur Gapin Global të Gjinisë, i cili tani qëndron në 68%. Kjo shton tetë vjet në vlerësimin 2017, sipas raportit vjetor të Forumit Ekonomik Botëror.

Indeksi u botua së pari në vitin 2006, si një kornizë për matjen e pabarazive gjinore në vendet nga katër nënindeks: Pjesëmarrja Ekonomike, Arritja e Arsimit, Shëndeti  Mbijetesa dhe Fuqizimi Politik.

Këtë vit, pesë vende të reja janë përfshirë – Republika Demokratike e Kongos, Iraku, Omani, Sierra Leone dhe Togo – duke e çuar totalin deri në 149.

Që nga viti 2006, boshllëku i përgjithshëm gjinor është zvogëluar për 3.6% – por në vitin 2018, ka pasur vetëm një zvogëlim prej 0.03%, duke zbuluar “progres jashtëzakonisht të ngadalshëm”.

Por drejtimi i përgjithshëm i udhëtimit është pozitiv: nga 144 vendet që u mbuluan në vitin 2017 dhe 2018, 89 kanë paktën të paktën të mbyllur boshllëkun e tyre gjinor dhe 55 kanë regresuar.

Siç thuhet në raport: “Megjithëse progresi vazhdon të ecë në një ritëm shumë të ngadaltë … fakti që shumica e vendeve po lëvizin drejt një barazi gjinore më të madhe, është inkurajuese dhe shpërblen përpjekjet e të gjithë politikëbërësve dhe praktikantëve anembanë botës që punojnë për të arritur Synimi i pestë i Zhvillimit të Qëndrueshëm të KB-së: Barazia gjinore “.

Top 10

Islanda kryeson indeksin për vitin e dhjetë me radhë, duke mbyllur më shumë se 85% të boshllëkut të përgjithshëm gjinor. Katër vendet e para janë të gjitha vendet nordike: me Norvegjinë, Suedinë dhe Finlandën përkatësisht të dytë, të tretë dhe të katërt.

Namibia është  në indeksin e parë të Gjinisë Gjinore në vitin 2006, Namibia u rendit e 38-ta. Deri në vitin 2018 është përmirësuar me më shumë se 10%, duke mbyllur më shumë se 79% të boshllëkut të përgjithshëm gjinor.

Hendeku i Namibisë për Shëndetin dhe Mbijetesën është mbyllur që nga viti 2013 dhe renditet i pesti për Fuqizimin Politik, me një rritje në numrin e grave në parlament.

Një nga tregimet më të mëdha të suksesit është Nikaragua, e cila ka kapërcyer Ruandën për të marrë vendin e pestë këtë vit. Për vitin e shtatë, ajo ka hendekun më të ngushtë gjinor në rajonin e Amerikës Latine dhe Karaibe , duke mbyllur pak më shumë se 80%.

Ekonomia, politika dhe UA

Nga nën-indekset, hendeku gjinor i mundësive ekonomike është ai që do të marrë kohë më të gjatë për t’u mbyllur plotësisht: në 202 vjet. Aty ku të dhënat janë të disponueshme, zbulon se vetëm një e treta (34%) e menaxherëve global janë gra.

Në Revolucionin e Katërt Industrial, ka gjithashtu një hendek të konsiderueshëm gjinor në profesionistët e AI, me vetëm 23% femra, krahasuar me 77% që janë meshkuj, duke rezultuar me një boshllëk gjinor ende të mbyllur prej 70%.

Hendeku gjinor në fuqizimin politik kërkon tani që të mbyllen edhe 107 vjet, duke reflektuar numrin e ulët të grave në të gjitha rolet politike dhe veçanërisht si kryetare shtetërore. Vetëm 18% e ministrave janë gra, dhe në gjashtë nga 149 vendet, nuk ka femra në poste ministrore.

Raporti thotë: “Shumica e grave në pozita në krye të shtetit janë zgjedhur në dekadën e fundit. Përkundër këtyre zhvillimeve të fundit, ende janë vetëm 17 gra kryetare shtetesh ose kryeministra në 149 vende në 2018, përfshirë kryeministrin e Rumanisë i cili u zgjodh këtë vit. ”